BIST 10.725
DOLAR 32,25
EURO 34,97
ALTIN 2.430,30

İşte Başkanlık sistemi

İşte Başkanlık sistemi

Başbakan’ın ‘hadi burhan abi, çalışmalara başla’ diye talimat verdiği tbmm anayasa komisyonu başkanı prof. burhan kuzu,türkiye’ye getirmek istedikleri başkanlık sisteminin şifrelerini anlattı.işte kuzu’nun 7’den 70’e herkesin anlayabileceği dilden çizdiği başkanlık...

İşte Başkanlık sistemi

Başbakan’ın ‘Hadi Burhan abi, çalışmalara başla’ diye talimat verdiği TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Burhan Kuzu,Türkiye’ye getirmek istedikleri başkanlık sisteminin şifrelerini anlattı.

İşte Kuzu’nun 7’den 70’e herkesin anlayabileceği dilden çizdiği başkanlık modeli.

İşte Başkanlık sistemi

-Yeni anayasa için uzlaşma çağrısı yapılacak mı? Hangi partiden kaçar kişi çağrılacak komisyona?

“Yeni bir anayasa için 2011 seçimini bekleyeceğiz. Bu yeni dönemde meclisteki duruma göre bir tavır alınacak. Uzlaşma komisyonu eşit üyelerden oluşuyor. Hangi siyasi partinin kaç milletvekili varsa buna bakmıyoruz, her partiden eşit olarak 2’şer üye çağırıyoruz.

İşte Başkanlık sistemi

Oylama yapılmıyor, anlaşılan maddeleri bir kenara, anlaşamadığımız maddeleri bir kenara koyuyoruz, dolayısıyla üzerinde çalışarak ortak bir metin hazırlıyoruz. Biz buna açığız, başbakanımız da bunu işaret etti zaten ama ben 8 yıldır TBMM’de anayasa komisyonu başkanlığı yapıyorum fakat şu ana kadar uzlaşma komisyonuna muhalefet hiçbir şekilde yanaşmadı.

İşte Başkanlık sistemi

Biz daveti yapıyoruz ama muhalefetin bu davete icabeti önemli. Zaten 26 maddelik metnin ortaya çıkışı bu şekilde gündeme geldi.”