BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,95
ALTIN 2.325,36
HABER /  GÜNCEL

İstanbul'a iki yeni ilçe daha

İstanbul'da yeni iki ilçe kurulması için CHP İstanbul milletvekili Mevlut Aslanoğlu tarafından kanun teklifi...

Abone ol

İstanbul'da Bahçeşehir adıyla yeni bir ilçe kurulması istendi. Daha önce de Hadımköy'ün ilçe yapılması önerilmişti. İki teklif de benimsenirse, İstanbul'un ilçe sayısı 41'e yükselecek.

CHP İstanbul milletvekili Mevlut Aslanoğlu tarafından hazırlanan kanun teklifinin gerekçesinde, Bahçeşehir beldesinin Başakşehir ilçesine bağlandığı hatırlatarak, ilçe merkezine ulaşım için toplu taşım aracı olmadığı ve vatandaşların 30 kilometre yol katetmek zorunda kaldıklarını belirtildi.

CHP İstanbul milletvekili Süleyman Çelebi de bir süre önce Hadımköy'ün ilçe olması için yasa teklifi hazırlamıştı. Teklifin gerekçesinde, Hadımköy'ün Arnavutköy'e bağlı mahalleye dönüştürüldüğü hatırlatıldı. Hadımköy'de 600 sanayi tesisinin bulunduğu ve binlerce kişinin çalıştığı vurgulanarak, vatandaşların adli konular için 60 kilometre uzaklıktaki Gaziosmanpaşa'ya gitmek zorunda kaldıkları belirtildi. Her iki teklif de TBMM İçişleri Komisyonu ve Genel Kurulda ele alınacak.

39 İLÇESİ VAR

İstanbul'un halen 25'i Avrupa yakasında; 14'ü ise Anadolu yakasında olmak üzere 39 ilçesi bulunuyor. İstanbul'da ilk olarak 1954 yılında Şişli, 1957 yılında ise Zeytinburnu ilçe oldu. Son olarak da Arnavutköy, Ataşehir, Başakşehir, Beylikdüzü, Çekmeköy, Esenyurt, Sancaktepe ve Sultangazi ilçe yapıldı.

İstanbul'daki 39 ilçeye, 782 mahalle, 152 köy bağlı bulunuyor. İTO'nun bu yıl Ağustos ayında yaptığı araştırma sonucu 39 ilçe arasında Kadıköy, yaşam kalitesinin en yüksek olduğu ilçe olarak belirlenmiş, son sırada ise Esenler yer almıştı.