BIST 9.722
DOLAR 32,54
EURO 34,80
ALTIN 2.435,42

İstanbul için peş peşe korkutan uyarılar! Deprem ve tusunami...

İstanbul için peş peşe korkutan uyarılar! Deprem ve tusunami...

Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu: Marmara depremi 7.3 ila 7.7 şiddetinde olacak, 1999 depreminden çok daha kısa sürecek. Ancak daha büyük hasar oluşturacak... Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener: 2 metrelik tsunami olacak.

İstanbul için peş peşe korkutan uyarılar! Deprem ve tusunami...

İstanbul depremi ne zaman olacak? İstanbul depreminin büyüklüğü ne olacak? Kaç bina yıkılacak? Kaç insan ölecek?.. Tüm bu sorular sadece tartışma konusu olmaya devam ederken, uzmanlardan İstanbul için peş peşe korkutan uyarılar gelmeye devam ediyor. Türkiye'nin en önemli deprem uzmanlarından Yard. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, Richter ölçeğine göre 7.3 ila 7.7 arasında olacağını tahmin ettiği Marmara Depremi'nin 45 saniye süren ve 1999 depreminden çok daha kısa sürede olacağını ancak hızla kırılan kırılan fayın büyük hasar vereceğini söyledi. Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener de, ”Marmara’da oluşacak bir depremden sonra deniz tabanındaki heyelanlarla birlikte 1-2 metrelik tsunami olma ihtimali yüksek” dedi.

İstanbul için peş peşe korkutan uyarılar! Deprem ve tusunami...

1999'DAN KISA SÜRECEK AMA ÇOK DAHA YIKICI OLACAK! "Raporlara dayanarak söylenen bazı şeyler var" diyen Oğuz Gündoğdu, "Depremlerle ilgili şu kadar insanın can tehlikesi olduğun söyleniyor; milyondan başlayarak binlere kadar inen herkesin can kaybı tahminleri var. Neye dayanıyorlar bilmiyorum, Ne binaların cinsini ne dayanıklılığını biliyoruz. Zeminlerle ilgili açık bilgimiz yok. Depremin cinsi, ivmesi ne olacak onu da bilmiyoruz. Ama şunu söyleyebilirim; 17 Ağustos’tan çok daha kötü olacak. Çünkü kuzeyde kırılma olacak. 1999'daki 90 kilometre uzaklıkta ve yavaş bir kırılmaydı. 180 kilometreye yakın bir kırılma oldu. Şimdi o kadar mesafe de yok. Yani hızlı kırılacak anlamına geliyor. Hızlı kırılınca da çok hasar verir. Hızlı kırılmada kısa sürer. 45 saniye sürmez belki. Ama çok hasar verir."

İstanbul için peş peşe korkutan uyarılar! Deprem ve tusunami...

TOPLANMA ALANLARINI YANLIŞ ANLIYORUZ Deprem uzmanı Gündoğdu, olası deprem halinde insanların nereye gideceğine ve toplanma merkezleri konusunda tartışmalar bulunduğunu ifade ederken, "Evet, birçok arsa inşaata açıldı falan. Aslında toplanma alanlarından da insanların neyi anladığını bilmiyorum. Toplanma alanları; Deprem olup bittikten sonra toplanma yerleri çok büyük felaket olursa insanların yiyecek içeceklerini, sağlığını kontrole edecek yaşam tarzı koymayı amaçlayan böyle bir şey. Yoksa Türkiye'nin hiç bir yerinde deprem olduğunda kimse evinin önünden ayrılmıyor. Güvenlik önlemi alınmadan insanları evlerinin önünden ayıramazsınız. Onun için toplanma alanlarının ne anlama geldiğini de bir açıklama yapmak gerekir ki bunun devamlı kullanılması artık bitsin" dedi.

İstanbul için peş peşe korkutan uyarılar! Deprem ve tusunami...

AVCILAR VE ÇEVRE İLÇELER BAKIRKÖY'E DOĞRU SALLANACAK! Gündoğdu, bir soru üzerine 17 Ağustos 1999'daki Marmara Depremi'nin 45 saniye sürdüğünü bunun aslında bir biri ile iç içe 5 ayrı depremden oluştuğunu, olası yeni depremde Avcılar'ın çevredeki diğer ilçelerle birlikte Bakırköy yönüne doğru 'giderek' sallanacağını ifade etti.