BIST 9.891
DOLAR 32,51
EURO 34,90
ALTIN 2.454,71

IŞİD'in en küçük esirleri! Destan, Yağız ve Yiğitalp...

IŞİD'in en küçük esirleri! Destan, Yağız ve Yiğitalp...

Destan (6), Yağız (6) ve Yiğit Alp (3), IŞİD'e katılmak için Türkiye’de eşleri ve evlerini terk eden anne-babaları tarafından Suriye’ye götürülen ve onlarca küçük çocuktan sadece birkaçı....

IŞİD'in en küçük esirleri! Destan, Yağız ve Yiğitalp...

Suriye’deki iç savaşla birlikte Türkiye’den de çok sayıda kişi yanlarına küçük çocuklarını alarak IŞİD terör örgütüne katıldı. Çocukları kendilerinden koparılan anne-babalar şimdi IŞİD’in dağılmasıyla yavrularına tekrar kavuşmayı umuyorlar. Destan (6), Yağız (6) ve Yiğit Alp (3), Türkiye’de eşleri ve evlerini terk eden anne-babaları tarafından Suriye’ye götürülen onlarca küçük çocuktan sadece birkaçı. IŞİD'in elinde savaşın ortasına düşen çocukların izini süren Hürriyet çarpıcı bir dosyaya imza attı.

IŞİD'in en küçük esirleri! Destan, Yağız ve Yiğitalp...

İstanbul'da yaşayan Şahin Aktan, 2008’de Kırgız asıllı Svetlana Çhasanova (yukarda) ile evlendi. Çiftin üç yıl sonra ‘Destan’ adını koydukları bir erkek çocukları dünyaya geldi. 2014 yılında Svetlana’nın tavırlarında değişimler başladı. Önce örtündü. Sık sık Suriye savaşıyla ilgili görüntüleri izliyor, Esad’a tepki gösteriyordu. Svetlana’nın bu tepkilerinin insani olduğunu düşünen Aktan, eşinin sosyal medya üzerinden DEAŞ militanlarıyla iletişime geçmeye başladığından habersizdi: “Facebook’ta sakallı, garip garip adamlarla diyalog içerisine girmiş. Artık öyle bir duruma geldik ki yatağımızı bile ayırdık. Çocuğumuza şiddet uygulamaya başladı. Bir gün bana, ‘Gelip beni buradan alacaklar’ dedi. Sonradan öğrendim ki DEAŞ’ta komutan statüsünde olan ‘Hamzat’ adında birini bulup konuşmaya başlamış. Hamzat da onu Suriye’ye çağırmış. Daha sonra boşanmak istediğini söyledi.”

IŞİD'in en küçük esirleri! Destan, Yağız ve Yiğitalp...

ÜÇ YIL ÖNCE BOŞANDILAR Çift, Şubat 2014’te boşandı. Mahkeme o zaman 3 yaşındaki Destan’ın velayetini annesine verdi. Svetlana Sultanbeyli’ye taşındı. Şahin Aktan her hafta sonu Destan’ı almak için Sultanbeyli’ye gidip geldi. Ancak Haziran 2014’te Svetlana 3 yaşındaki oğlunu da alıp Suriye’ye giderek DEAŞ’a katıldı. Aktan haberi nasıl öğrendiğini şöyle anlatıyor: “30 Haziran 2014’te aradığımda eski eşim telefonu açmadı. Sultanbeyli’deki evine gittim. Evde kimse yoktu. Öğrendim ki ismini ‘Asiye’, oğlumuzun ismini de ‘Abdullah’ olarak değiştirmiş. Hemen karakola ve savcılığa başvurdum. İstanbul’dan Gaziantep’e gitmişler, oradan da Suriye’ye geçmişler.”

IŞİD'in en küçük esirleri! Destan, Yağız ve Yiğitalp...

10 BİN DOLAR İSTEDİ Destan’la beraber Suriye’ye giden Svetlana, kendisini Suriye’ye çağıran DEAŞ’lı ‘Hamzat’la evlendi. Hamzat’tan da bir çocuğu olan Svetlana bu yılın başında, DEAŞ’ın Irak ve Suriye’deki merkezlerini kaybetmeye başlaması üzerine eski eşiyle iletişime geçti. Irak’tan kurtulmak istediğini söylüyordu: “3 yıl sonra Svetlana, yengemi arayarak bizimle iletişime geçti. Koalisyon uçakları DEAŞ’ın elindeki bölgeleri bombalamaya başlayınca yengeme, ‘Acil olarak Şahin’le görüşmem gerekir’ demiş. Yeni evlendiği Hamzat ölünce iki çocukla ortada kalmış. Hamzat’ın ailesi kız çocuğunu geri almış. Bir süre konuşmaya başladık. ‘Destan nerede’ diye sordum. Oğlumun resimlerini istedim, gönderdi. Perişan haldeydi. DEAŞ bayrağı altında fotoğrafları çekilmişti. Benden 10 bin dolar istedi. O parayla başka yere kaçacağını düşündüğüm için göndermedim. En son 5 Ekim’de konuştuk. Bana ‘Al qaim’ adında bir kasabada olduğunu söyleyerek, ‘Şialar buraya doğru geliyor. Bize ne yapacaklarını bilmiyoruz’ dedi. Sonra iletişimimiz tamamen koptu.”