BIST 10.471
DOLAR 32,77
EURO 35,09
ALTIN 2.457,99
HABER /  DÜNYA

İşgali polis baskını bitirdi

Yunanistan’ın başkenti Atina’da polis, hükümet kararıyla kapatılmasına rağmen çalışanlarının boşaltmayı reddettiği devlet televizyonu ERT’ni...

Abone ol

Yunanistan’ın başkenti Atina’da polis, hükümet kararıyla kapatılmasına rağmen çalışanlarının boşaltmayı reddettiği devlet televizyonu ERT’nin merkezine baskın düzenledi. Haziran ayından beri binayı işgal eden onlarca gösterici, polis zoruyla dışarı çıkarıldı.
Güvenlik güçleri ve eylemciler arasında zaman zaman tartışmalar yaşanırken, Yunan polisi binanın girişini kapatıp bölgeyi kordon altına aldı. Borç krizindeki ülkede hükümet, uluslararası yardım paketi karşılığında kamu hizmetleri personelinde tensikat yapılması kararını uygulamış ve ERT’yi kapatarak, 2,600 personelin işine son verme kararı almıştı. İşten çıkarılan gazeteciler ise, binada kalarak, internet üzerinden haber sunmaya başlamıştı.
Polisin ERT’ye baskınını protesto eden bir grup eylemci ise, gözyaşartıcı gaz kullanılarak dağıtıldı. Baskın sırasında polislere direnen dört kişi ise kısa süreli gözaltına alındı. Yunan polisi bina içindeki teknik ekipmanlara zarar gelip gelmediğini kontrol ederken, bina dışında toplanan yaklaşık 300 kişi gösteri düzenledi.

“DİKTATÖRLÜK KURDULAR”
Göstericiler arasında bulunan ERT sunucusu Nikos Angelidis, “Beş aydır buradayız. Yunan halkı için program sunuyoruz. Ben sabah saat 8 ve 11 arasında bir program yapıyorum. Sabah 5 gibi polisin binayı bastığı haberini aldık. Hemen buraya geldim. Gerilimli bir atmosfer vardı. Polisler gözyaşartıcı gaz sıktılar. İnsanları ittiklerini, yere yatırdıklarını gördüm. Görüyorsunuz, burada çok sayıda polis var. İçeri girmemize izin vermiyorlar” dedi.
Herhangi bir resmi bildirim olmadan işten çıkarıldıklarını iddia eden Angelidis, “Bize bir kağıt verdiler, üzerinde resmi bir imza yoktu. Kovulacağımızı söylediler fakat daha sonra ne yapacaklarını söylemediler. Bize, televizyona gelmeye devam etmemiz ve buradaki malzemelere göz kulak olmamız söylendi. ERT’nin kapatıldığı ilk günden beri aralıksız yayın yapan üç programımız var” ifadelerini kullandı.
Yunan hükümetini “diktatörlük rejimi kurmakla” suçlayan Angelidis, “Ben ve arkadaşlarım, Yunanistan’daki pekçok insan, büyük bir diktatörlük tarafından yönetildiğine inanıyor. Yaptıkları hiçbirşey yasal değil. 1967 ile 1974 yılları arasında olduğu gibi yine askeri cunta benzeri bir rejim tarafından yönetiliyoruz. Mücadele ediyoruz ve durmayacağız. Yunan halkının özgür iradesi kazanacaktır” dedi.
(İHA)