BIST 10.083
DOLAR 32,46
EURO 34,74
ALTIN 2.429,60
HABER /  DÜNYA

Irak'ta son durum! IŞİD 3 bölgeyi daha aldı

IŞİD, Irak'ın Enbar vilayetindeki 3 ilçenin daha kontrolünü ele geçirdi.

Abone ol

Irak’ta Suriye sınırındaki El Kaim kapısını alan IŞİD, sınır kapısını başkent Bağdat’a bağlayan yol ve Fırat nehri kıyısındaki Anah ve Rava’nın yanı sıra Ürdün sınırına yakın Rutba’yı da ele geçirdi.

Reuters haber ajansının güvenlik kaynaklarına dayandırdığı bilgiye göre, IŞİD Irak’ın batısındaki Anbar eyaletinde bulunan Ana, Rava ve Rutba bölgelerini ele geçirdi.

İsmini açıklamayan bir istihbarat yetkilisinin Reuters’a verdiği bilgiye göre, Irak ordusu sabah saatlerinde Anah, Rava ve Rutba’dan çekildi. Ordunun çekilmesiyle birlikte IŞİD kısa sürede ilçelere girerek kontrolü tamamen ele geçirdi.

Anah'ın doğusundaki Hadise ilçesinde bulunan aşiretler ise ilçeyi silahlı gruplara teslim etmeyi reddetti. İlçenin dışında bekleyen IŞİD güçleri ile ilçedeki silahlı aşiret mensupları arasında çatışma riski bulunuyor.
Anah ve Rava bölgeleri Suriye’den gelen Fırat nehrinin kıyısında. Aynı zamanda IŞİD ve aşiretlere bağlı silahlı grupların cumartesi günü ele geçirdiği Suriye sınırındaki El Kaim kapısını başkent Bağdat’a bağlayan yol üzerinde kalıyor.

El Kaim sınır kapısına Anah 110 kilometre, Rava ise 100 kilometre uzaklıkta bulunurken, Rutba ise Ürdün sınırına 140 kilometre mesafede.

isid-iraktaki-yol-haritasi-isid-irakta-nereyi-nasil-aldi.gif

ÇEKİLME TAKTİK GEREĞİ


Irak ordusu sözcüsü Kasım Ata, ordunun bazı bölgelerde taktik gereği çekildiğini ve askerlerin yeniden konuşlandırılmasının hedeflendiğini açıkladı.

Sahadaki durumla ilgili de bilgi veren Ata, Beyci'deki petrol rafinerisinin kontrolünün Irak ordusunun elinde olduğunu ve yakında burada bir basın açıklaması yapacaklarını söyledi.

Irak ordusunun Telafer'e düzenlediği hava saldırısının görüntülerini gösteren Ata, ayrıca İshaki, Duceyl, Diyala ve El Alem bölgelerinde çatışmaların olduğunu ve ordunun bu bölgelere de hava saldırıları gerçekleştirdiğini belirtti.

NEHİR KIYISINDAN İLERLİYORLAR

IŞİD Dicle nehrinin kıyısında yer alan Musul’u ele geçirdikten sonra da nehir boyunca ilerlemiş ve Tikrit’i de almıştı.

Cumartesi günü IŞİD ve aşiretlere bağlı silahlı gruplar, Irak'ın Suriye sınırındaki Kaim kentini ve sınır kapısını tamamen ele geçirmişti.

Kaim sınır kapısı Irak'ın Anbar eyaletinin sınırları içinde ve Suriye'nin Deyr Ez Zor kenti sınırlarında yer alan Ebu Kemal sınır kapısının karşısında yer alıyor.

Rutba ise daha güneyde olmasına karşın Bağdat’ı Ürdün’e bağlayan yol üzerinde bulunmasından dolayı önemli bir konumda.

TELAFER'DE ÇATIŞMALAR SÜRÜYOR

Telafer'deki Türkmen aşiret liderlerinden Haydar Ali Çolak, kentin Tulaya el-Evvel semtinde IŞİD güçleriyle Irak ordusu arasında meydana gelen çatışmada 8 IŞİD üyesinin öldürüldüğünü söyledi.
Türkmenlerin yoğun olarak yaşadığı Telafer'de Irak ordusu ile terör örgütü IŞİD militanları arasında sıcak çatışmalar yaşanıyor. İki taraf da ilerleme kaydettiğini öne sürüyor.

TİKRİT'E HAVA SALDIRISI

Irak’ta IŞİD’in ele geçirdiği Tikrit’te Irak ordusunun hava operasyonları devam ediyor.

Irak Devlet Televizyonu’na göre Irak ordusunun Tikrit’te yaptığı hava saldırısında 40 IŞİD üyesi öldü.

AFP’nin bölgedeki kaynaklarına dayandırdığı bilgiye göre ise, hava saldırılarında bir petrol istasyonu vuruldu. Yedi kişinin öldüğü saldırılarda ölenlerin IŞİD üyesi olup olmadığı henüz belli değil.