BIST 9.722
DOLAR 32,58
EURO 34,98
ALTIN 2.423,95
HABER /  DÜNYA

Irak'ta KDP'li vekilden Bağdat'a tokat gibi sözler

Irak Milletvekili Renas Cano, Başika'daki Türk askeri kampını savunurken, 1 milyon İranlının pasaportsuz şekilde Kerbela'ya girmesini hatırlattı.

Abone ol

Irak Parlamentosu Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Milletvekili Renas Cano, "NATO üyesi Türkiye'nin Musul'daki asker nöbet değişimi Irak'ın egemenliğini ayaklar altına almadı" dedi.

Cano, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "İran'dan yaklaşık bir milyon kişi Kerbela'daki 'Erbain' etkinliklerine katılmak için pasaportsuz bir şekilde Irak'a girdi ancak kimse ülkenin egemenliği ayaklar altına alındı demedi. Türkiye terörle mücadele çerçevesinde Musul yakınlarına askeri sevkiyat yapınca mı egemenlik ayaklar altına alınıyor" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin NATO üyesi ve Irak'ın güçlü bir komşu ülkesi olduğunu söyleyen Cano, "Ankara - Bağdat arasındaki anlaşma gereğince Türkiye bu şekilde hareket etmiştir. Merkezi Irak hükümeti, Türkiye'yi bahane ederek Kürdistan hükümetini suçlamak istiyor ancak bunun Kürtlerle bir alakası yok. Bağdat'ın tehditle bu işi çözmeye çalışması doğru bir yol değildir" değerlendirmesinde bulundu.

Bağdat'ın ülkedeki istikrarı sağlamada çok zayıf olduğunu vurgulayan Cano, "Irak'ın kuzeyinde Peşmerge güçleri istikrarı sağlayacak durumdadır. Önemli olan ülkenin batısı ve orta kesimlerindeki bölgelerin militanların elinden kurtarılmasıdır" şeklinde konuştu.

Kürt bölgesi-Türkiye ilişkilerinin gizli ve perde arakasında olmadığına dikkati çeken Cano, "Diğer komşu ülkelerin merkezi hükümetle perde arkası görüşmelerini çok iyi biliyoruz ancak Kürdistan bölgesinin Türkiye ile perde arkası ilişkisi yoktur. Her şey açık, anayasaya uygun ve resmi bir çerçevede yapılıyor" dedi.