BIST 10.267
DOLAR 32,26
EURO 34,74
ALTIN 2.415,19
HABER /  DÜNYA

Irak'ın Davutoğlu ve Kerkük küstahlığı

75 yıl sonra Kerkük'e yapılan ziyaret Bağdat'ı yerinden hoplattı. Irak Dışişleri'nden gelen küstah açıklama ise Ankara'dan tepki aldı.

Abone ol

İNTERNETHABER - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun 75 yıl sonra Kerkük'e yaptığı ziyaret Bağdat yönetimini gerdi. Maliki'nin danışmanından şok bir açıklama geldi; "Davutoğlu'nu tutuklama hakkımız var".

Bu açıklamaya Ankara'da aynı üslupla karşılık verdi; "ABD işgalinden rahatsız olmuyorsunuz da bu ziyaret mi rahatsız ediyor."
2.20120803093620.jpg
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun dün Erbil gezisinin ardından sürpriz bir kararla yaptığı Kerkük ziyareti Bağdat-Ankara hattında yüksek gerilime sebep oldu.

Irak Devlet Başkanı Maliki'nin danışmanının yaptığı açıklamada, Davutoğlu’nun ziyaretinin Bağdat’ın bilgisi ve onayı dışında gerçekleştirildiği belirtildi.

ŞOK İFADELER

Nuri Maliki'nin danışmanı, "Türkiye çok açık bir biçimde Irak'ın işlerine karışıyor, T.C. Büyükelçiliği kapatılmalı, Davutoğlu'nu tutuklama hakkımız var" açıklamasında bulundu.

Bakanlık'ın internet sitesinde yer alan açıklamadaki rahatlık noktası Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun 75 yıl aradan sonra Kerkük’e gitmesiydi.

AFP haber ajansının bildirdiğine göre, açıklamada, "Bütün bunlar Dışişleri Bakanlığı'nın bilgisi ve onayı dışında gerçeklemiş, bu ziyaret için resmi ve diplomatik kanallar kullanılmamıştır" ifadeleri kullanıldı.

TÜRKİYE'DEN KARŞILIK :
ABD İŞGALİNDEN RAHATSIZLIK DUYMUYORSUNUZ DA...

1.20120803093652.jpgAK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik, Maliki'nin basın danışmanının sözlerine Twitter üzerinden sert tepki gösterdi.

İşte Çelik'in açıklamaları:

"Amerikalıların yıllarca Irak'ı işgal etmesinden ve arkasında yüz binlerce dul ve yetim bırakmasından rahatsızlık duymayan Malikî zihniyeti Her nasılsa Sayın Davutoğlu'nun Kerkük'e yapmış olduğu son derece barışçı ve iyi niyetli ziyaretinden rahatsız oluyor.

NİYE BARZANİ'NİN AYAĞINA GİDİLDİ

*Etkin ve aktif bir dış politika vizyonuna sahip olmanız, ille de her zaman başkalarının size geleceği anlamına gelmez. Bir çok konuda ABD'lilerin bize gelmesi, onların daha zayıf olduğu anlamına gelmez. "Niye Barzanî gelmiyor biz gidiyoruz?" itirazı anlamsızdır.

Barzanî kısa bir süre önce Türkiye'de idi. Büyükelçileri bakanlığa çağırır gibi her yabancı yöneticiyi canınız istedikçe çağıramazsınız.

Kimin ne için nereye gittiği önemlidir. Esas olan aldığınız sonuçtur. Tabii ki hiç bir zaman Pembe İncili kaftan ruhundan taviz vermeden..."