BIST 9.080
DOLAR 32,33
EURO 35,08
ALTIN 2.308,19
HABER /  DÜNYA

Irak Başbakanı: Askeri müdahaleye hazırız!

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin Kuzey Irak'taki bağımsızlık referandumuyla ilgili, "Askeri müdahaleye hazırız!" dedi. Açıklama sonrası nelerin değişeceği şimdiden merak konusu oldu.

Abone ol

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) düzenlemeyi planladığı bağımsızlık referandumunun şiddetle neticelenmesi halinde askeri müdahaleye hazır oldukları söyledi.

İbadi, Associated Press ajansına yaptığı açıklamada, IKBY'nin referandum planıyla ilgili " Irak halkının hukuk dışı güç kullanımıyla tehdit edilmesi halinde askeri açıdan müdahalede bulunuruz." dedi.

"TEHLİKELİ GERİLİM"

Haydar el-İbadi referandum planını,  Irak'ın egemenliğinin ihlal edilmesine çanak tutan "tehlikeli bir gerilim" olarak nitelendirerek, "Anayasaya karşı gelirseniz,  Irak'ın ve bölgenin sınırlarına karşı gelirseniz, bu bölge ülkelerine de  Irak'ın egemenliğini ihlal etmeleri açısından açık davettir, gerilimin çok tehlikeli biçimde artırılmasıdır." diye konuştu.

SONUCU TANIMAYACAKLARINI AÇIKLAMIŞTI

IKBY Başkanı  Mesut Barzani, 7 Haziran'da siyasi partilerle gerçekleştirdiği toplantı sonrasında, uzun süredir tartışılan bağımsızlık referandumunun 25 Eylül 2017'de yapılacağını söylemişti.  Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, referandumun anayasaya aykırı olduğunu belirterek, sonucu tanımayacaklarını açıklamıştı.

BARZANİ REST ÇEKMİŞTİ

BM,  ABD ve  İngiltere, Kuzey  Irak'taki bağımsızlık referandumunun iptal edilmesi için, bölgesel yönetimin başkanı Barzani'ye teklif götürdü. Ancak Barzani, yapılan teklifleri reddedip, "Bize referandumu erteleyeceğimiz bir alternatif sunulmadı. Hiç kimsenin sözünü dinlemeyin, referanduma gidiyoruz." demişti.

ABD VE TÜRKİYE'DEN TEPKİ GELDİ

ABD ve  Türkiye'den Barzani'nin açıklmalarına tepki geldi ve referandum kararından vazgeçilmesi çağrısı yinelendi.

YILDIRIM, İBADİ İLE TELEFONDA GÖRÜŞTÜ

Barzani'nin açıklamalarının ardından, Başbakan Yıldırım da  Irak Başbakanı İbadi ile telefonda görüştü.  Türkiye'nin Kuzey  Irak'taki referanduma karşı olduğunu, bir kez daha İbadi'ye iletti.