BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,73
ALTIN 2.501,04

İnsanoğlunu Mars'ta neler bekliyor ?

İnsanoğlunu Mars'ta neler bekliyor ?

Dün Elon Musk'ın en güçlü füzeyi başarı ile test etmesi ile Mars hayali bir kez daha gündeme geldi. Peki insanoğlunun bugğne kadar karşılaştığı en zorlu yolculuk olacak Mars'ta bizleri neler bekliyor?

İnsanoğlunu Mars'ta neler bekliyor ?

Neil Armstrong'un Ay'a adımını atmasından sonra yeni hedef olarak belirlenen ancak hala insanoğlunun ayak basamadığı Mars için yeni hedef 2033. Peki bu zorlu yolculukta bizleri neler bekliyor? Geçtiğimiz aylarda National Geographic Elon Musk ile yaptığı söyleşide Mars'a gitme hedefini açıklayan işadamına bu soruyu yöneltmişti. Mars'a onlarca düzüne insan ve onların orda yaşamasına yetecek yüklü miktarda kargo gönderilmesi gerektiğini belirten Musk, ilk çözüm bulması gereken şeyin bu kadar insanın ve kargonun nasıl oraya gönderileceği olduğunun altını çiziyor.

İnsanoğlunu Mars'ta neler bekliyor ?

Başka bir deyişle bu yükü Mars'a taşıyabilecek enerjiyi üretebilecek uzay araçlarına sahip olmamız gerekiyor. Ancak Mars'ı kolonileştirmemiz için çözüm bulunması gereken tek sorun bu değil. Mars'ın atmosferinin gezegenimize oranla yüzde 1 seviyesinde olduğu düşünülürse Mars'ın yüzeyinde bulunmak ile uzayda bulunmak arasında pek bir fark bulunmadığını söylemek mümkün. Bu yüzden astronotların ilk iş olarak bu basınçtan korunmanın yollarını bulması gerekiyor.

İnsanoğlunu Mars'ta neler bekliyor ?

İkinci sıkıntı ise insanın yaşaması için elzem olan oksijen. Gezegende kalındığı sürece oksijen üretebilecek bir sistem bulunması olası Mars görevleri için çözülmesi gereken sorunların başında geliyor. Gezegendeki radyasyon oranının oldukça yüksek olduğunu belirten uzmanlar, bu oranın Mars'ta görev yapan astronotların kansere yakalanma riskini önemli ölçüde artırdığı görüşünde.

İnsanoğlunu Mars'ta neler bekliyor ?

Su, yiyecek ve enerji üretimi aşılması gereken diğer engeller. Marslı filmdeki astronot çiftçilik yaparak ve birkaç kimyasal dokunuşla bu sorunları geçici bir süreliğine olsa da çözmüştü. Ancak NASA'nın bu sorunları ortadan kaldırması için uzun yıllar mesai yapmaya devam edeceğini söylemek abartı olmaz.