BIST 10.471
DOLAR 32,77
EURO 35,09
ALTIN 2.457,99

İngiltere'nin ilk Müslümanları

İngiltere'nin ilk Müslümanları

İngiltere'ye ilk Müslümanlar ne zaman gitti? Bunun tarihi sanılanın çok öncesine uzanıyor. 16. yüzyıla, Elizabeth dönemine...

İngiltere'nin ilk Müslümanları

BBC'de Jerry Brotton imzasıyla yer alan yazıda kimisi vaftiz olup protestan olarak kimisi de kendi inançlarını koruyarak Londra'ya yerleşen ve orada yaşayan İngiltere'deki ilk Müslümanlar anlatıldı. İngiliz tarihinde özel bir öneme sahip olan Elizabeth dönemi, Müslümanların kimliklerini açıkça ifade ederek yaşayıp, çalıştığı ve faaliyette bulunduğu dönemdi. İşte bunun nedenleri ve Tatar kızı Aura Soltana, vaftiz olup William Hawkins adını alan Chinano, Mary Fillis ya da Ahmed Bilkasım ve Muhammed al-Annuri gibi İngiltere'nin ilk Müslümanları...

İngiltere'nin ilk Müslümanları

Müslümanlar, Kuzey Afrika, Ortadoğu ve Orta Asya'dan çok uzaklardaki Londra'da 16. yüzyılda diplomat, tüccar, çevirmen, müzisyen, hizmetçi ve hatta fahişe olarak bulundular.

İngiltere'nin ilk Müslümanları

Müslümanların İngiltere'de bulunabilmesinin sebebi Kraliçe Elizabeth'in Katolik Avrupa'dan tecrit edilmesiydi. Papa 5. Pius tarafından 1570'te aforoz edilmesi nedeniyle Elizabeth, Hristiyanlarla ticareti yasaklandığı için, Fas'taki Saadi hanedanı, Osmanlılar, Şii Fars İmparatorluğu gibi İslam devletleriyle ve Müslümanlarla ittifaklar ve ticari ilişkiler kurdu.

İngiltere'nin ilk Müslümanları

Elizabeth, diplomatlarını ve tüccarlarını Müslüman alemine göndermeye başlamasıyla, "Mağribi", "Hindu", "Zenciler" ve Türkler" olarak anılan Müslümanlar da Londra'ya gelmeye başladı. Elizabeth'in tahta çıkmasından önce İslam, İngiltere'de de Hristiyan dünyasının kalanı gibi, Haçlı Seferleri'nin kanlı ve taraflı tecrübesine dayalı olarak tanınıyordu.