BIST 10.256
DOLAR 32,26
EURO 34,69
ALTIN 2.397,06
HABER /  DÜNYA

İngiltere Türkiye'yi ayakta alkışlıyor

Times gazetesi, Libya'dan vatandaşlarını tahliye eden ülkeler arasında en çarpıcı girişimin Türkiye'den geldiğini yazdı.

Abone ol

Times gazetesi, Libya'dan vatandaşlarını tahliye eden ülkeler arasında en çarpıcı girişimin Türkiye'den geldiğini yazdı.

İngiliz hükümetinin eleştirildiği belirtilen habere eşlik eden bir haritada ise bugüne dek ülkelerin Libya'daki vatandaşlarını tahliye etmek için neler yaptıkları gösteriliyor.

Bu haritaya bakılırsa 250 Türk Libya'nın Tobruk kentinden alınarak, Mısır'ın İskenderiye kentine götürüldü, oradan da yurtlarına döndü.

3000 Türk de iki feribotla Bingazi kentinden alınıp Marmaris'e taşındı. Marmaris'te bir aşevi ve seyyar hastane kuruldu, Türk vatandaşlarının memleketlerine götürülmeleri için ilçeye otobüsler getirildi.

Times'ın bugünkü manşeti de "Merhamet uçuşları fiyaskosu"

Gazete, 170 İngiliz vatandaşının çöldeki kamplarda mahsur kaldığını ve silahlı çetelerce tehdit edildiklerini belirtip yardım çağrısı yaptıklarını aktardı.

Times "Çölde savunmasız" başlıklı başyazısında, İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague'un, Libya'daki İngiliz vatandaşlarının tahliyesi ihtiyacı karşısında çok yavaş haraket ettiğini belirtti.

İNGİLTERE TEK VATANDAŞINI TAHLİYE EDEMEDİ

Daily Telegraph ise ilk sayfasındaki Libya haberinde, İngiltere Başbakanı David Cameron'ın bu ülkedeki kurtarma operasyonunu hızlandırdığını bildirdi.

Gazete de operasyonun bugüne dek ağır ilerlediğini kabul ediyor. Daily Telegraph, başbakanın Körfez ülkelerine yaptığı geziyi kesip, İngiltere'de bazı hükümet yetkilileriyle temasa geçtiğini, İngiliz vatandaşlarının kurtarılmalarının hızlandırılmasını istediğini belirtti.

Gazete, Dışişleri Bakanı William Hague'in de Amerika Birleşik Devletleri gezisini iptal ettiğini duyurdu.

Daily Telegraph, hükümeti eleştiren çevrelerin de, bugüne dek Libya'dan bir İngiliz vatandaşı dahi tahliye edilmezken; Türkiye ile Fransa ve Portekiz'in yanı sıra başka bazı Avrupa Birliği ülkelerinin binlerce vatandaşını tahliye ettiklerini vurguladıklarına dikkat çekti.

Independent'ın Orta Doğu muhabiri Robert Fisk, Trablus'tan gönderdiği ilk haberde, kendisine, Libya'da inşaat ve mühendislik sanayiinde çoğunluğu oluşturan Türklerden en az 30 bininin Trablus'u terk ettiklerinin söylendiğini yazdı.

Guardian'ın ilk sayfasındaki bir diğer haberde, İngiltere'nin Libya'daki vatandaşlarını tahliyeye yönelik planının eleştirildiği, mahsur İngiliz vatandaşlarının zorlandıkları belirtildi.

Libya'da mahsur İngiliz vatandaşları, yağmacıların saldırılarından, yiyecek ve su sıkıntısı çektiklerinden söz edildi.

Guardian'daki haberde ise Libya'daki 10 bin Türkiye vatandaşından 3 bininin Türkiye donanmasına ait bir fırkateyn eşliğinde ülkelerine döndükleri aktarıldı.

İLK FERİBOT 23.44'TE LİMANA YAKLAŞTI
DETAYLI BİLGİ DİĞER SAYFADA...
TIKLAYIN...

[PAGE]


Bingazi'ye gönderilen Orhangazi-1 ve Osman Gazi-1 feribotları, dün gece Marmaris Limanı'na geldi. Yaklaşık 20 saat süren yolculuğun ardından saat 23.44'te limana yanaşan Orhangazi-1 Feribotu ile 30'u yabancı uyruklu 1516 kişi getirildi. Osman Gazi-1 feribotu da saat 03.00'te bin 530 yolcusuyla Marmaris'e geldi.

Libya'daki Türkler'in yurda getirilmesi için Bingazi'ye gönderilen Orhangazi-1 Feribotu, dün gece Marmaris Libanı'na ulaştı. Yaklaşık 20 saat süren yolculuğun ardından saat 23.44'te limana yanaşan feribotla 30'u yabancı uyruklu 1516 kişi getirildi. Bahriyeli selamıyla karşılanan yolcular "en büyük Türkiye, başka büyük yok" sloganı atarak sevinçlerini dile getirdi. Yolcuların feribottan indirilmesinde kısa süreli sorun yaşandı. Feribotun kapaklarının limanla uyum göstermemesi nedeniyle yaşanan sorun çözüldükten sonra yolcular feribottan indi. Yolculardan sağlık problemi yaşayanlar, limanda hazır bekletilen 112 acil servis görevlilerince seyyar hastanelere alındı. Daha sonra sağlık durumu ciddi olan 6 kişi hastaneye sevkedildi. Yolcular Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve Sağlık Bakanı Recep Akdağ tarafından karanfillerle karşılandı. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, feribotun Girit açıklarında fırtınaya yakalandığını bu nedenle bazı yolcuların rahatsızlandığını söyledi.

Yakıt ikmali

Zorlu geçen yolculuğun ardından Marmaris'e ulaşan yolcular arasında 10 günlük bebek de var. Onur Eren Çalışkan adlı bebeğin sağlıklı bir şekilde Türkiye'ye ulaşması da mutluluğu bir kat daha artırdı.

Yakıt ikmaliyle zaman kaybetmemek için 20'şer tonluk 6 yakıt tankerle yola çıkan feribotlar, Libya'da mahsur kalan diğer Türk vatandaşlarını almak için Marmaris'te hazır tutulan tankerlerden yakıt ikmali yapıp tekrar yola çıktılar.

İlk hediye Hürriyet'ten

Hürriyet Libya Cehennemi'nden İDO feribotlarıyla kurtarılan Türk aileleri Marmaris Limanı'nda karşıladı. Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Enis Berberoğlu, annesi Nilüfer Arıkan'ın kucağındaki 2 yaşındaki Batuhan'a gazetenin hoş geldin hediyesini verdi. Bir oyuncak bilgisayar ve kitap setinden oluşan hediyeye sevinen Batuhan'ın gülücükleri annesine de yansıdı. Nilüfer Arıkan'ın mutluluğu Trablus'ta bulunan kocası Harun Arıkan'ın da ülkesine kavuşmasıyla tamamlanacak.

2 bin yatak hazır

Libya'dan gelenler için Marmaris'teki otellerde 2 bin yatak ayrıldı. Konaklamak isteyenler buralara yerleştirilecekler. Ancak memleketlerine gitmek isteyenler 14 ayrı noktaya otobüslerle gönderilecek. Orhangazi ve Osmangazi feribotları, 4-5 saatlik bakımın ardından tekrar yola çıktılar.

İkinci feribot 03.00'te geldi

İDO'ya ait Osman Gazi-1 feribotu da saat 03.00'te bin 530 yolcusuyla Marmaris'e geldi.

Orhan Gazi-1 feribotunun ardından limana yanaşan Osman Gazi-1 Feribotu'ndaki yolcuları da, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve Sağlık Bakanı Recep Akdağ karşıladı. İkinci feribotla gelen Türk yolcuların gümrük alanında akrabaları ile karşılaşmaları duygu dolu anların yaşanmasına neden oldu. Anneler çocukları ile kucaklaşırken, kardeşlerini bekleyenler ise dakikalarca birbirlerine sarılarak hasret giderdi. İkinci feribotla gelen vatandaşların bir bölümü istekleri üzerine memleketlerine gönderildi. Dinlenmek isteyenler de otellere yerleştirildi.