BIST 10.046
DOLAR 32,48
EURO 34,73
ALTIN 2.401,29
MEDYA

İlber Ortaylı'dan küstah Arap prensine 'hırsız' yanıtı

Medine kahramanı Fahreddin Paşa'ya 'hırsız' diyen Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayed'e en güzel yanıt tarihçi İlber Ortaylı'da geldi.

Topkapı Sarayı’nda Medine Defteri ismiyle saray envanterine kayıtlı 745 kalem eser mevcut. İlber Ortaylı, “Cahil adamlar. Bu eserleri yıllardır gözümüz gibi koruyoruz. Getirmesek dağılıp giderlerdi” diyor. Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayed’in sosyal medyada Fahreddin Paşa’yı ‘hırsız’ olarak gösteren paylaşımı büyük tepkiye neden oldu.

İNGİLİZLERİN ELİNE GEÇMESİ ÖNLENDİ: Mondros Mütarekesi’ne rağmen Medine’yi İngilizlere karşı 3 ay daha savunmaya devam eden ‘Çöl Kaplanı’ lakaplı Fahreddin Paşa, Mescidi Nebevi’deki hediyeleri İstanbul’a gönderdi. Osmanlılar döneminde Surre Alayları’yla Medine’ye giden hediyelerin de aralarında bulunduğu kutsal emanetlerin İngilizlerin eline geçmesi önlendi.

TOPKAPI SARAYI'NDA SERGİLENİYOR: Topkapı Sarayı’nda bugün Medine Defteri ismiyle saray envanterine kayıtlı 745 kalem eser mevcut. Bunların bazıları bir birim görünse de içinde 30 farklı eser de bulunuyor. Bunlar büyük elmas parçaları, gümüş, altın külçeler, şamdanlar, avizeler, kandiller, askılar, yelpazeler, nadir yazma eserler ve Kur’an-ı Kerim mahfazaları, Hırka-i Saadet mahfazaları gibi maddi ve manevi bakımdan paha biçilmesi mümkün olmayan eserler. Bu eserlerin bir kısmı Hazine ve kutsal emanetler bölümünde, bir kısmı ise depolarda korunuyor.

Sitene Ekle
Etiketler