BIST 9.464
DOLAR 32,60
EURO 34,79
ALTIN 2.492,53
HABER /  DÜNYA

İç savaşla uğraşan Yemenlileri domuz gribi korkusu sardı

İç savaşın devam ettiği Yemen'de zor şartlara bir de domuz gribi korkusu eklendi. 4 yıldan beri devam eden savaşın ortasında domuz gribi hızla yayılmaya devam ediyor.

Abone ol

Sağlık açısından büyük sıkıntılar yaşayan Yemenliler kolera, yetersiz beslenme, difteri gibi hastalıklara maruz kalıyor. Geçtiğimiz günlerde 70 yaşındaki bir adama domuz gribi teşhisi konuldu.

Yemenli Aminah Mohsen, bağışıklık sisteminin çökmesine neden olan, nefes almayı ve kalp atışlarını durduran, erken tedavi edilmezse 24 saatten daha az bir süre içinde hastayı öldürebilecek olan domuz gribine yakalandı. Mohsen'in hastalığı üç gün önce ateş, boğaz ağrısı ve kötü öksürük ile başladı. Birkaç klinikte muayene edilen Mohsen, daha sonra H1N1 influenza adı verilen domuz gribi teşhisi konulduğu devlet hastanesine getirildi.

Korkuyoruz!
Hastaneden yapılan açıklamada, "Hastanesi yetkilileri olarak, her gün en az üç onaylanmış domuz gribi vakası alıyoruz. Bu vakalar artıyor ve ilaçlardan ve uygun ekipmandan yoksun iken bir felaketin baş göstermesinden korkuyoruz” dedi.

Dünya Sağlık Örgütü açıkladı
Dünya Sağlık Örgütü Yemen'deki salgınların hızlı bir şekilde yayılmasının sağlık sisteminin çökmesine bağlı olduğunu ve Yemen'deki bütün sağlık tesislerinin yalnızca yüzde 50'sinin kısmen ya da tamamen işlediğini belirtti.

Husiler tarafından kontrol edilen Sağlık Bakanlığı'nın Sözcüsü Yousif Al-Hadri, uluslararası insani yardım kuruluşlarını salgını önlemeye yardımcı olacak yardım ve tıbbi ekipman sağlamaya çağırdı. Al-Hadri, "Bakanlık, 2018'in başından beri 154 ölüm vakası olmak üzere, 747 domuz salgını vakasını doğruladı. Domuz salgını geçen yılın başlarında patlak verdi ve 2019'da yayılmaya devam etti" dedi.

12 milyondan fazla Yemenli...
BM yardım ajanslarına göre, kolera yüzde 30'u çocuk olan 1,2 milyon Yemenliyi etkiledi. Koleraya yakalanan 2 bin 515 kişi hayatını kaybederken, difteri vakaları ise bin 491 çocuk da dahil olmak üzere 2 bin 572'ye yükseldi. Yardım kuruluşları, kıtlığın eşiğinde olan 12 milyondan fazla Yemenlinin yetersiz beslenmeden muzdarip olduğunu bildirdi.