BIST 10.083
DOLAR 32,37
EURO 34,79
ALTIN 2.439,08
HABER /  GÜNCEL

Helsinki'de seçmenlere bedava kahve dağıtımına son

Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de süren seçim kampanyasında seçmenlere bedava kahve dağıtımına son verildi. Nedeni miting yerlerindeki kahvehane sahiplerinin gelir kaybına uğramaktan şikayetçi olması.

Abone ol

Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de süren seçim kampanyasında seçmenlere bedava kahve dağıtımına son verildi.

19 Nisan'da seçime gidecek olan Finlandiya'da, siyasi partiler, düzenledikleri açık hava mitinglerinde geleneksel olarak seçmenlere sıcak kahve dağıtıyordu.

Ancak miting alanı olarak kullanılan pazar yeri gibi büyük alanlarda bulunan kahvehane sahiplerinin şikayetçi olması üzerine, bu gelenekten vazgeçildi.

Helsinki pazar alanlarını yöneten Tukkutori grubundan Timo Taulavuori, "Mitingde toplanananlar bizim sattığımız kahvenin aynısını bedava alınca satışlarımız hemen düştü. Bu ise, geçimini kahve satışından sağlayanlar açısından adil birşey değil." dedi.

Finlandiya halkı, kişi başına günde 1,8 fincanla, dünyada en fazla kahve içen uluslardan biri.

Kahvehane sahiplerinin de birer seçmen olduğunu hesaba katan siyasetçiler, şimdi yeni çözümler üretti. Bir aday, partisinin şimdi sıcak meyva şerbeti dağıttığını anlatırken, bir başka siyasi grup daha da ileri giderek meyva suyunun yanı sıra bedava şekerleme dağıtıyor.

Ülkenin başka bölgelerindeyse seçmenlere daha cömert davranılıyor. Helsinki'nin kuzeyindeki Tampere kentinde politikacılar seçmenlere bedava siyah sosis dağıtıyor.

Mayıs başında genel seçime hazırlanan Birleşik Krallık'ta bu tür "dağıtım"lar yasak.

Ama Avrupa'nın başka ülkelerinde başka örnekleri de görülüyor. 2013 yılında bir Çek partisi, Prag'daki metro istasyonlarında yolculara kayısı reçelli doughnut dağıtmıştı.