BIST 10.614
DOLAR 32,21
EURO 34,94
ALTIN 2.430,85

Günde sadece 6 saat çalışıyorlar

Günde sadece 6 saat çalışıyorlar

Türkiye'deki bitmek bilmeyen çalışma saatleri (sözde 45 saat) konusuna hiç girmeden İsveç'te yapılan bir uygulamaya dikkatinizi çekmek istiyoruz.

Günde sadece 6 saat çalışıyorlar

6 saat çalış, geri kalan 18 saat senin olsun İsveç'te günde 6 saat iş mesaisi uygulanıyor. Aslında yeni değil ancak bu fikir 2015 yılında yeniden canlandı. (BBC Türkçe) Ülkenin batı kıyısında Toyota şirketinin servis merkezinde 10 yıl önce teknisyenlerin vardiyaları azaltılmıştı. Şirket kârlarında büyük bir artış görünce bu fikri devam ettirdi.

Günde sadece 6 saat çalışıyorlar

1990'larda ve 2000'lerin başında da kamu sektöründe bazı denemeler yapıldı. Son aylarda ise Stockholm'de bazı yeni şirketler bu fikri uygulamaya koydu. Kısa mesai saatlerini uygulayan hastaneler de bulunuyor. İsveç'in batısındaki bir yaşlılar evinde 80 hemşirenin iş saatleri 2 yıllık deneme programı çerçevesinde Şubat ayında 6 saate çekildi. Buna benzer bir yaşlılar evinde çalışan 80 görevli ise 8 saatlik mesailerini sürdürüyor.

Günde sadece 6 saat çalışıyorlar

Göteborg Kent Konseyi için bu konuyu araştıran uzman Bengt Lorensson "Somut sonuçlar çıkarmak için erken, ama kısa mesai yapan hemşireler daha az hastalık izni alıyor ve daha az stres yaşıyor" diyor. Lorensson çalışanların dans dersleri, kitap kulüpleri ve dışarda yürüyüşler gibi faaliyetlere katılmalarının ardından hasta bakımında ilerleme sağlandığını ifade ediyor. "Şu anda erken bulgulara bakıyoruz ama iş kalitesinin arttığını görebiliyoruz" diyor araştırmacı.

Günde sadece 6 saat çalışıyorlar

Yerel ve uluslararası politikacılar projeyi yakında takip ediyor. Konuya küresel medyanın ilgisinden sıkıldığını söyleyen Loresson 6 saatlik mesainin İsveç'te çalışma hayatının bir normu olmasından henüz uzak olduğu kanısında. İsveç'te çalışanların yalnızca yüzde 1'i haftada 50 saatten fazla çalışıyor. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı'nın (OECD) verilerine göre bu sayı ortalama yüzde 13'e göre en düşük oranlardan.