BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53

Günde 2 taneden fazla mandalina yerseniz...

Günde 2 taneden fazla mandalina yerseniz...

Sonbahar ve kış aylarının en popüler meyvesi olan mandalinanın faydaları saymakla bitmiyor. Günde sadece 1 tane mandalina yiyerek kan şekerinizi ve kolesterol seviyenizi ayarlayabileceğiniz gibi, kanserden korunmayı da başarıyorsunuz. Ancak uzmanlar uyarıyor: Bir oturuşta 2 taneden fazla mandalina yemeyin! Nedeni ise fazla mandalinanın karın çevresinde yağlanma yapması.

Günde 2 taneden fazla mandalina yerseniz...

 Turunçgillerin önemli bir üyesi olan bu lezzetli meyvenin soğuk algınlığı riskini azalttığını hemen hepimiz biliyoruz. Ancak mandalinanın toplumda az bilinmekle birlikte birçok faydası daha var. Bunların başında bağışıklık sistemini güçlendirmesi var. Zira stres ve kötü beslenme gibi etmenler kişinin bağışıklık sisteminin zayıflamasına ve birçok hastalığa kolayca yakalanmasına zemin hazırlayabiliyor. Mandalina anti-inflamatuar A ve C vitamini içeriği sayesinde bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor, hastalık riskini düşürüyor.

Günde 2 taneden fazla mandalina yerseniz...

Kanserden koruyor: Mandalina hücresel hasar sürecini baskılayarak birçok kanser türünden korunmaya katkı sağlıyor. Mandalinanın içerdiği fito-kimyasallar vücutta anti-kanserojen rol oynuyor. Anti-kanserojen bileşikler normal hücrelerin kanserleşmesini ve tümörlerin büyümesini engellemeye yardımcı oluyor.

Kan şekerini düşürür: Mandalina oldukça düşük glisemik indekse sahip. 2 küçük boy mandalina (100 gr) yaklaşık 53 kalori ve 2,1 gram posa içeriyor. Bu özelliği ile 1 porsiyon mandalina kan şekerini aniden yükseltmiyor, içinde bulunan meyve şekeri kana yavaş yavaş karışıyor. Ancak fazla tüketmek kan şekerinin yükselmesine neden olacağından aşırıya kaçmamak, taze sıkılmış da olsa suyu yerine posasıyla yemek şart.

Günde 2 taneden fazla mandalina yerseniz...

Karaciğerdeki kötü yağları azaltır:  Mandalinada bulunan flavanoidler kalp sağlığını desteklerler. Çalışmalar antioksidandan zengin turunçgil tüketimin kötü kolesterol - LDL’yi ve trigliseridi düşürdüğünü gösteriyor. Aynı zamanda vitamin C kalp hastalığı riskini azaltma ile ilişkili.

Günde 2 taneden fazla mandalina yerseniz...

Tansiyonu düzenler:  Mandalinanın yüksek potasyum ve düşük sodyum içermesi onu anti-hipertansif yapar. Hipertansiyon, yüksek sodyum yani tuz alımıyla ilişkilidir. Potasyum, sodyum ile tersinir çalışır ve tansiyonun dengelenmesine yardımcı olur. Tuz tüketimini azaltmak öncelikli hedef olmalıdır. Tuz içeren bir öğünü potasyumdan zengin sebze ve meyvelerle dengelemek ise tansiyonun düzenlenmesine yardımcı olur.