BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI  /  MEMUR

Görevi biten soluğu Köşk'te alıyor

Kamuda uzun süre hizmet veren ve kilit noktalarda görev yapan bürokratlar görev süreleri dolunca soluğu Köşk’te alıyor. BDDK Başkanı için de aynı öngörü ağırlık kazanıyor

Abone ol

Kamuda kilit görevlerde bulunan bürokratlar zamanları dolduğunda Köşk'e danışman oluyor. Ertürk ve Yılmaz'ın ardından sıra BDDK Başkanı Bilgin'e geldi.

Eski Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Ahmet Ertürk’ün ardından eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e danışman olmuştu. Şimdi de sıra Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin’e geldi.

KESİN GÖZÜYLE BAKILIYOR

Radikal'in haberine göre, BDDK ile TMSF başkanlarının bir kez daha seçilebilmesinin önünü açan yasa teklifi bugün Plan ve Bütçe Komisyonu’nda ele alınacak. Yasa teklifinin Meclis ve Köşk sürecinin bitmesinin ardından TMSF Başkanlığı’na Şakir Ercan Gül’ün yeniden gelmesine kesin gözüyle bakılıyor. BDDK Başkanı Tevfik Bilgin’in süresi aslında 6 Nisan’da bitti. Ancak yemin ettiği tarih 11 Nisan olduğu için 11 Nisan’a kadar görevde kalacakken yeniden atanma ihtimali zayıf bulunuyor. Bilgin’in görev süresi bittikten sonra Köşk’e danışman olarak geçebileceği belirtiliyor.

Bir süredir bulundukları görevde süreleri biten bürokratlar Cumhurbaşkanlığı’na başdanışman olarak geçiyor. Bürokratlar içinde ilk TMSF’nin eski başkanı Ahmet Ertürk Köşk’e çıktı. Ardından görev süresi biten eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz Köşk’e gitti. Son olarak da YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan’ın görev süresinin bitmesinin ardından Köşk’e danışman olarak gideceği konuşuldu. Ancak Özcan Köşk’ten büyükelçilik teklifi geldiğini söyledi ve Varşova’ya büyükelçi atandı. Danışmanlara 5.5 bin lira maaş veriliyor. Bu aldığı maaşın üstüne konulmuyor. Eğer 5.5 bin liranın altındaysa bu paraya tamamlanıyor.

Cumhurbaşkanı’na kimler danışmanlık yapıyor?

AHMET ERTÜRK

TMSF’de görev süresi dolduktan sonra Köşk’e başdanışman olması için teklif aldı. Şubat 2010’da Köşk’ün ekonomi başdanışmanlığı görevine getirilen Ertürk, daha çok Gül’ün, işadamlarıyla olan temaslarında görev almaya başladı. Ertürk, görevini 2010’da Şakir Ercan Gül’e devretmişti.

TEVFİK BİLGİN

Aralık 2003’te BDDK Başkanlığı’na gelen Tevfik Bilgin’in görev süresi dolduktan sonra ne yapacağı merakla bekleniyor. Halkbank Genel Müdürlüğü’nden BDDK Başkanlığı’na gelen Bilgin, Bankalar Yasası gereği 2 yıl boyunca sektörde çalışamayacak. Ancak görevden ayrıldıktan sonra 1 yıl boyunca mevcut maaşını alabilecek. Bilgin Köşk’e geçerse daha fazla maaş alması söz konusu olmayacak.

DURMUŞ YILMAZ

18 Nisan 2011’de yaş haddinden emekliye ayrılan Durmuş Yılmaz’ın emekliliğinde ne yapacağı konuşulurken Gül’den teklif geldiği anlaşıldı. Başkanlık koltuğunu yardımcısı Erdem Başçı’ya devreden Yılmaz’ın Cumhurbaşkanı Aldullah Gül’le İngiltere’den tanıştığı biliniyor.

BDDK’ya kim gelecek?

Bilgin’in ardından en şanslı aday olarak BDDK İkinci Başkanı Muttalip Ünal görülüyor. Ünal, İkinci Başkan olarak, atama yapılıncaya kadar, başkanlık görevini de yürütecek. Ama eğer yasa Meclis’ten çıkıncaya kadar bir atama yapılmazsa Bilgin’in şansı olabilir. Ünal dışında, Eximbank Genel Müdürü Hayrettin Kaplan ve Ziraat Bankası Genel Müdürüyken BDDK’ya geçen Can Akın Çağlar’ın ismi de konuşuluyor.