BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

FBI için camide muhbirlik yaptı

California'da fitnes danışmanıydı... Daha sonra FBI için muhbirlik yapmaya başladı... Müslüman olduğunu söyledi ve camilere girdi...

Abone ol

California Eyaleti’nin Irvine şehrinde fitnes danışmanlığı yapan
Craig Monteilh (47), 2004-2008 yılları arasında çeşitli soruşturmalarda Amerikan Federal Soruşturma Dairesi (FBI) için muhbirlik yaptı. En hassas görevini ise 2006 yılında aldı.


Sonradan Müslüman olmuş biri gibi davranması istenen Amerikalı Monteilh’e, kendisini Fransız-Suriye asıllı gösteren ve “Faruk el Aziz” adına düzenlenmiş yeni bir kimlik verilmişti. “Fleks Operasyonu” kapsamında muhbir olarak California’daki Müslüman cemaatin içine sızacaktı. “Kâhin” kod adlı muhbirin hedefi, şehirdeki camiye gelen radikal Müslümanları saptayıp ihbar etmekti.

Monteilh, 2007’nin ekim ayına kadar devam eden bu görev için Arapça öğrendi. FBI, istihbarat toplaması için camiye ve cemaattekilerin evlerine elektronik telekulak aygıtları kurmasına izin vermiş, hatta Müslüman kadınlarla cinsel ilişkiye girerek istihbarat toplaması istenmişti.

Bin Ladin’lerin koruması

Müslüman kadınlarla ilişkiye girdiğini öne süren Monteilh, El Kaide lideri Usame Bin Ladin’in kayınbiraderinin korumasıyla ilgili önemli bir istihbarat edindi. FBI’a ilettiği bu istihbarat sayesinde Ahmedullah Niyazi’nin ABD’den sınırdışı edilmesinin yolu açıldı.

10 milyon dolar tazminat istiyor

Monteilh, 2007 yılının aralık ayında hırsızlıktan tutuklandı. FBI’ın emri yüzünden duruşmada muhbir olduğunu söyleyemedi. Üstelik 8 ay kaldığı cezaevinde de FBI için muhbirlik yapmayı sürdürdü. Fakat sonunda serbest kalınca, geçen cuma günü işverenlerine 10 milyon dolarlık tazminat davası açtı. Monteilh, Fleks Operasyonu öncesinde yine muhbirlik yaparken bir şüpheliye ait belgeleri çaldığını, fakat olay yargıya yansıyınca FBI’ın kendisini sahiplenmediğini öne sürüyor. (Hürriyet)