BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70

Ezber bozan cemaat anketi

Ezber bozan cemaat anketi

Son yılların en hararetli tartışma konusu olan ve siyasetten ekonomiye, yargıdan medyaya her alanı etkisi altına aldığı iddia edilen 'cemaat' gerçeği tüm yönleriyle masaya yatırıldı. star gazetesi tarafından andy-ar'a yaptırılan 'türk toplumunda cemaat algısı' araştırması ezberleri bozacak...

Ezber bozan cemaat anketi

Son yılların en hararetli tartışma konusu olan ve siyasetten ekonomiye, yargıdan medyaya her alanı etkisi altına aldığı iddia edilen 'cemaat' gerçeği tüm yönleriyle masaya yatırıldı. Star gazetesi tarafından Andy-AR'a yaptırılan 'Türk toplumunda cemaat algısı' araştırması ezberleri bozacak nitelikte.

Ezber bozan cemaat anketi

Araştırma 10-20 Mart tarihlerinde 20 il ve bağlı 40 ilçede 2 bin 160 kişi ile yüz yüze görüşülerek hazırlanan araşırmada dikkat çeken sonuçlar şöyle aktarıldı:

Ezber bozan cemaat anketi

12 milyon kendini cemaat üyesi sayıyor

Araştırmaya göre 'cemaatlere biraz yakınlığım var' ya da 'herhangi bir cemaat mensubum' diyenlerin toplam oranı yüzde 16. Araştırmacılar bu durumu şöyle yorumluyor: bu oran 75 milyonluk bir nufus üzerinden yaklaşık olarak 12 milyona tekabül eder. Bu sayı ağırlıklı olarak Nur cemaatinde yoğunlaşmaktadır. Cemaat mensuplarını yüzde 25'i Fethullah Gülen, yüzde 20'si de Nur cemaatine bağlıdır.

Ezber bozan cemaat anketi

Adı en çok duyulan Fethullah Gülen

Adını en fazla duyduğumuz cemaat hangisi, sorusuna 'Gülen Cemaati' cevabı verenlerin oranı yüzde 30.1 oldu. Bunu 'Süleymancılar' yüzde 19, 'Nur cemaati' yüzde 17.3, 'Nakşibendiler' yüzde 5.9, 'İsmailağa Cemaati' yüzde 2.8, 'Cübbeli Ahmet Hoca cemaati' yüzde 2.4 olarak izledi. "Adını bildiğimiz herhangi bir dini cemaat lideri var mı" sorusuna 'Fethullah Gülen' yüzde 60.6, 'Mahmut Efendi' yüzde 7.4, Cübbeli Ahmet Hoca da yüzde 1.5 olarak çıktı.