BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 35,06
ALTIN 2.326,32
HABER /  GÜNCEL

Evet mi hayır mı? Referandum sonuçları son durum

TÜRKİYE seçimini yaptı referandum sonuçları nasıl evet mi hayır oyları mı önde? Referandum sonuçları 2017 verileri AA sonuçları ile internethaber.com sitesinde. Referandum son dakika haberleri ve oy oranları.

Abone ol

İstanbul, Ankara, İzmir başta olmak üzere batıdaki oy verme işlemi saat 17.00'da Van, Diyarbakır, Erzurum başta olmak üzere doğu illerinde oy verme işlemi ise saat 16.00'da sona erdi. Türkiye seçim sonuçlarına kilitlenirken, Anadolu ajansı verileri ile canlı yayında seçim sonuçları önünüze gelecek. İl il ve ilçelerle birlikte referandum sonuçlarını anlık verilerle internethaber.com sitesinden izleyebilirsiniz.

Peki referandum sonuçları saat kaçta açıklanacak? YSK referandum için yayın yasağının bitiş saatini saat 21.00'da olarak ilan etti. Ancak geçmiş yıllardan bilindiği kadarıyla bu yasak saat 19.00'da kalkıyor. Haliyle de referandum sonuçlarının saat 19.00'dan sonra her an açıklanması muhtemel. Referandum sonuçlarına aşağıdaki linke tıklayarak ulaşabilir, iliniz ve ilçenizdeki sonuçları da görebilirsiniz.

Peki Türkiye bugün sandıkta neyi oyladı. Anayasa değişikliğinin 18 maddesi nedir, başkanlık sistemi başta olmak üzere yapılan değişiklikler neler oldu? İşte 18 maddelik anayasa referandum;

MADDE 1: 7/11/1982 tarihli ve 2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 9 uncu maddesine “bağımsız” ibaresinden sonra gelmek üzere “ve tarafsız” ibaresi eklenmiştir.

MADDE 2: 2709 sayılı Kanunun 75 inci maddesinde yer alan “beşyüzelli” ibaresi “altıyüz” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 3: 2709 sayılı Kanunun 76 ncı maddesinin birinci fıkrasında yer alan “Yirmibeş” ibaresi “Onsekiz” şeklinde, ikinci fıkrasında yer alan “yükümlü olduğu askerlik hizmetini yapmamış olanlar,” ibaresi “askerlikle ilişiği olanlar,” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 4: Türkiye Büyük Millet Meclisi ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri beş yılda bir aynı günde yapılır. Süresi biten milletvekili yeniden seçilebilir. Cumhurbaşkanlığı seçiminde birinci oylamada gerekli çoğunluğun sağlanamaması halinde 101 inci maddedeki usule göre ikinci oylama yapılır.”

MADDE 5:  Türkiye Büyük Millet Meclisinin görev ve yetkileri, kanun koymak, değiştirmek ve kaldırmak; bütçe ve kesinhesap kanun tekliflerini görüşmek ve kabul etmek görevleriyle ilgili.

MADDE 6: Türkiye Büyük Millet Meclisi; meclis araştırması, genel görüşme, meclis soruşturması ve yazılı soru yollarıyla bilgi edinme ve denetleme yetkisiyle ilgili...

MADDE 7: Cumhurbaşkanı seçilebilme şartlarını ve seçimlerini düzenliyor.

MADDE 8: Cumhurbaşkanının görev ve yetkilerini genişleterek yeniden düzenleyen maddedir.

MADDE 9: Cumhurbaşkanının cezai sorumluluklarını düzeliyor.

MADDE 10:  Cumhurbaşkanlığı makamının boşalması, vekalet ve bakanlarla ilgili düzenleme.

MADDE 11 : Türkiye Büyük Millet Meclisi ve Cumhurbaşkanı seçimlerinin yenilenmesini düzenliyor.

12. MADDE: Cumhurbaşkanına olağanüstü hal ilanı ve kararname çıkarma yetkisi veriyor.

13. MADDE: Askeri mahkemeler kaldırılıyor.

14. MADDE: HSYK üyelerinin seçiminde TBMM’de uygulanacak yöntem düzenleniyor.

15. MADDE: Bütçe hazırlama ve kabulüne ilişkin düzenleme

16. MADDE: Başbakanlık’a son veriliyor; Başbakan ve bakanlar kurulunun yetkileri Cumhurbaşkanı’na aktarılıyor.

17. MADDE: Cumhurbaşkanlığı seçiminin genel seçimle birlikte 3 Kasım 2019’da yapılmasını öngörüyor.

18. MADDE: Yürürlük maddesi. Cumhurbaşkanı’nın parti genel başkanı da olmasının yolunu açan maddenin değişiklik halkoyunda kabul edildikten sonra yürürlüğe girmesini sağlıyor.