BIST 8.981
DOLAR 32,33
EURO 35,07
ALTIN 2.294,65
HABER /  DÜNYA

Esad'ın sözlerine ABD'den ilginç yorum

ABD yönetimi, Suriye'nin tümünü geri alacaklarını söyleyen Esad'ın sözlerini değerlendirdi.

Abone ol

"Bütün ülkeyi geri alıncaya kadar savaşacağım" diyen Esad'a ABD'den, "Esed kandırılmış" değerlendirmesi geldi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, Rusya’nın Suriyeli muhalifleri hedef almayı sona erdirmesini istediklerini belirterek, “Dün yapılan anlaşma önemliydi fakat, bunu sahada da görmeliyiz” dedi.

Toner, günlük basın toplantısında, Rusya ve ABD'nin de içinde bulunduğu 17 ülkenin Suriye'de bir hafta içinde çatışmaların durdurulması yönünde Uluslararası Suriye Destek Grubu'nun Münih toplantısında aldığı karara ilişkin konuştu.

Rusya’nın, Münih’de varılan antlaşmaya rağmen “teröristlere” karşı savaşmaya devam edecekleri yönündeki açıklamaları üzerine konuşan Toner, Rusya’nın daha öncede benzeri durumları görmezden gelerek saldırılarına devam ettiğini söyledi. Toner, “Beşşar Esed’e verilen desteğin son bulmasını istiyoruz. Bölgedeki durumu daha karmaşık bir hale getiriyor dedi.

Toner, antlaşmanın savaşı durdurarak politik çözüm arayışlarını hedeflediğini belirterek, “Dün yapılan antlaşma önemliydi fakat bunu sahada da görmeliyiz. Rusya’nın sağlam adımlar atarak son üç aydır sözle varılmış vaatlerini yerine getirmesini istiyoruz” dedi.

Esed’in Fransız AFP ajansına bugün verdiği röportajda, “Bütün ülkeyi geri alıncaya kadar savaşacağım” yönündeki sözlerine de değinen Toner, Esed'in bu yorumlarını “Esed kandırılmış” şeklinde değerlendirdi.

Toner, ABD ve Rusya başta olmak üzere Suudi Arabistan ve Türkiye gibi ülkelerden oluşan görev gücüne şans verilmesi gerektiğini belirterek, “Bu görev gücü bugün başladı. Genelde Rusya ve İran’ın Esed üzerindeki etkisinden bahsediyoruz fakat odada Türkiye ve Suudi Arabistan da vardı” ifadesini kullandı.

Mark Toner, konuya ilişkin sözlerini tekrarlayarak bu süre içerisinde, “Kimin hangi tarafta ve kimin teröre karşı savaştığını göreceğiz” değerlendirmesini yaptı. Toner, “Dün odada bulunan bütün tarafların çıkarına olan ve kabullendiği nokta, Suriye’nin bir bütün olarak barış içinde ve seküler olmasıdır” dedi.

Suriye’de savaşan muhaliflerin kendilerini seküler olarak tanımlamadığı ve bunun ABD tarafından nasıl yorumlandığına ilişkin bir soru üzerine ise Toner, “Burada bahsettiğimiz (sekülerlik) nokta, hiç kimse, grup ya da etnik grubun bütün kontrolü ele geçirmemesi” ifadesini kullandı.

YENİ AKİT VE YENİ ŞAFAK'A SALDIRI
Toner, Yeni Akit ve Yeni Şafak gazetelerine düzenlenen saldırılar ile ilgii soruyu da, "Gazetecilere yönelik saldırılar hiç bir zaman kabul edilemez. Özgür, çeşitliliği olan basın, demokratik toplumlar için temel öğelerdir. Yeni Akit ve Yeni Şafak'ın, misilleme korkusu olmadan, basılma, haber yapma haklarını, gazetecilerin haklarını korumak zorundayız. Yetkilileri olayı derinlemesine araştırma ve faillerin Türk hukukuna göre yargılamaları için göreve çağırıyoruz" diye yanıtladı.