BIST 10.269
DOLAR 32,26
EURO 34,75
ALTIN 2.439,16
HABER /  DÜNYA

Ergenekon kararları dış basında!

Merakla beklenen Ergenekon davası dünyada da büyük yankı uyandırdı. Dış basın Ergenekon kararlarını flaş haber olarak manşetlerine taşıdı.

Abone ol

CNN Türk'te yer alan habere göre, Ergenekon davasından çıkan kararları dünya basını da yakından izledi. CNN Internetional davayı, "Türkiyenin en uzun ve kutuplaştırıcı davası" olarak niteledi.

Eski Genelkurmay Başkanı Başbuğ'un, üküm giyen kişiler arasında en yüksek rütbeli isim olduğunu yazdı.

HESAPLAŞMA SÜRECİNDE ÖNEMLİ SINAV

Fransız haber ajansı AFP davayı "Başbakan Erdoğan'ın laik ve militarist rakipleriyle hesaplaşma sürecinde önemli bir sınav" olarak niteledi.

El Cezire kanalı, "Yüksek profilli isimlerin bulunduğu davada 300'e yakın kişi hakkında karar verildiğini" yazdı.

DÖNÜM NOKTASI 

İngiliz Independent gazetesi haberi "Türk hükümetini devirmek için yapılan terör planlarında karar" başlığıyla duyurdu, davayı "dönüm noktası" olarak niteledi.

MAHKEME İLE HÜKÜMET AYNI FİKİRDE 

İngiliz haber kanalı BBC de İlker Başbuğ'un müebbet hapis cezasını manşetten duyurdu.

BBC, "Silivri mahkemesi hükümetle büyük ölçüde aynı fikirde olduğunu gösterdi" yorumunu yaptı.

BBC'nin Türkiye muhabiri James Reynolds kararla ilgili haberinde, emekli general ve subaylara verilen ağır cezaların, Erdoğan iktidarının sivil hükümetle askeriye arasındaki ilişkilerin doğasının değiştirdiğinin bir başka belirtisi olduğunu söyledi.

"Erdoğan'ın sivillerin askere üstünlüğünü teyit ettiğini" belirten Reynolds, "Başbakan'ı eleştirenler derin devlet tehdidini abartarak bunu meşru muhaliflerini de bastırmak için bir bahane olarak kullandığını düşünüyorlar" dedi.

KOMPLO TEORİSİ

Reuters haber ajansı flaş olarak duyurduğu haberinde eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un müebbet hapis cezası almasını ilginç bir başlıkla öne çıkardı. Reuters'in haberi "komplo teorisi" dava olarak vermesi en ilginç detaydı. Dava ile ilgili şüpheleri öne çıkaran Reuters, Başbuğ'un ve Avrupa Komisyonu'nun davanın güvenilirliği ile ilgili şüphe uyandıran değelendirmelerini okuyucuya aktardı. Ajans ayrıca CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran'ın dava ile ilgili olarak kullandığı "Tiyatro" başlığını da vurgulu bir şekilde öne çıkardı. 

ASKERE AÇIK MESAJ

Fransız Le Monde gazetesi ise mahkemenin kararını askerlere kesin mesaj olarak niteledi. Le Monde manşetten duyurduğu haberinde Türkiye'de bir çok defa darbelerle yönetime el koyan orduya, Genelkurmay başkanına verilen müebbet ceza ile açık bir mesaj verdiğini söyledi.