BIST 10.173
DOLAR 32,24
EURO 35,14
ALTIN 2.470,95
HABER /  GÜNCEL

En değerli marka Coca Cola

İslam ülkelerinde çok tartışılır Coca Cola. Ambargo listelerinde ilk sırada o vardır. Buna rağmen değerine paha biçilemiyor. En değerli ilk 10 marka sıralaması açıklandı.

Abone ol

Danışmanlık kuruluşu Interbrands’in saygın ekonomi dergisi Businessweek için yaptığı en değerli markalar sıralamasında içecek devi Coca-Cola ilk sırada yer aldı.

Danışmanlık şirketi Interbrand tarafından Businessweek için yapılan sıralamaya göre, dünyanın en değerli markası dünya içecek devi Coca-Cola oldu.

Businessweek’in son sayısında yer alan araştırmaya göre, Coca-Cola’nın marka değeri 67.5 milyar dolar olarak hesaplandı. Sıralamada, Coca-Cola’yı 59.9 milyar dolarla dünya yazılım devi Microsoft izlerken, bilgisayar devi IBM ise 53.4 milyar dolarla üçüncü sırada yer aldı. Coca-Cola böylece son dört yıldan bu yana markalar sıralamasında birinciliği kaptırmamış oldu. Sıralamanın genelinde ABD şirketleri ağırlığını korurken, İngiltere’den listeye beş şirket girdi.

İntel 35 milyar 588 milyon dolarla 5., Nokia, 26 milyar 542 milyon dolarla 6. sırada yer aldı. Sigara devi Marlboro 21 milyar 189 milyon dolarla 10. sırada yer aldı. 

Interbrand’ın araştırmasında yer alabilmenin koşulları hayli zorlu. Değerlendirmeye alınmak için marka değerinin asgari 2.1 milyar dolar olması, gelirinin üçte birini yurtdışı operasyonlarından sağlaması ve mali bilgilerini kamuoyuyla paylaşarak şeffaf bir yönetim sergilemesi gerekiyor.

OTOMOTİVDE SIRALAMA DEĞİŞTİ

Dünya ekonomisindeki değişiklikler, marka sıralamasının komposizyonunu da etkiledi. Toyota’nın dünyanın ikinci büyük otomotiv şirketi ünvanını ABD’li üretici Ford’dan alması marka değerini de artırmış durumda.

Japon şirketi Toyota’nın marka değerinin yüzde 10 artışla 24.8 milyar dolara ulaşması şirketin sıralamada 9’uncu sıraya yükselmesine neden olurken, dört yıl önce listede 8’inci olan Ford iki basamak düşüşle 22’inci sıraya indi.

Sıralamaya ilk defa eklenen şirketler arasında ise kurye şirketi UPS, internetin en fazla tercih edilen arama motoru Google, İsviçreli ilaç devi Novartis, İspanyol hazır giyim markası Zara, Güney Koreli otomotiv şirketi Hyundai de bulunuyor.

Kaynak: