BIST 9.717
DOLAR 32,53
EURO 34,99
ALTIN 2.438,01

Elmanın faydaları nelerdir

Elmanın faydaları nelerdir

Elma, popüler ve son derece sağlıklı bir meyvedir. Hem sade bir şekilde tüketilen, hem de tatlı yapımında kullanılan bu meyve, en çok tüketilen meyvelerin başında gelir. Özellikle cildi güzelleştirmesiyle bilinen elma, haftada en az 2 kez tüketilmelidir.

Elmanın faydaları nelerdir

Orta boy bir elma yaklaşık 1,5 su bardağı meyveye eşittir. Günde 2000 kalori ile beslenen bir bireye günlük 1 su bardağı meyve yemesi önerilir. Bir orta boy elmada aşağıdaki gibi besin değerleri bulunur;

Elmanın faydaları nelerdir

Elmalar, lif ve su bakımından yüksektir. Elma aynı zamanda tok hissettiren bir meyvedir. Bir araştırma yemekten önce elma yiyen insanların elma püresi, elma suyu ya da hiç elma ürünü tüketmeyenlere göre daha tok hissettiklerini kanıtladı. Aynı çalışmada yemeğe elma dilimi yiyerek başlayanların yemeğin devamında 200 kalori daha az gıda tükettiklerini gösterdi. 

Elmanın faydaları nelerdir

Ayrıca elma içerisinde bulunan bazı bileşikler kilo kaybına teşvik edebilir. Obez farelerde yapılan bir araştırma, öğütülmüş elma ve elma suyu konsantresi takviyesi verilenlerin kontrol grubuna göre daha fazla kilo verdiğini ve "kötü" LDL kolesterol, trigliserit ve toplam kolesterol düzeylerinin daha düşük olduğunu buldu.

Elmanın faydaları nelerdir

Elmalar daha düşük kalp hastalığı riski ile ilişkilendirilmiştir. Bunun bir nedeni, elmaların kan kolesterol seviyenizi düşürmeye yardımcı olabilecek türden çözünür lif içermesi olabilir. Ayrıca antioksidan etkileri olan polifenoller içerirler. Bunların çoğu kabuğunda yoğunlaşmıştır.

Günde bir elma yemenin etkilerini kolesterolü düşürdüğü bilinen bir ilaç sınıfı olan statin almakla karşılaştıran bir başka çalışma, elmaların kalp hastalığından ölümleri azaltmada neredeyse ilaçlar kadar etkili olacağı sonucuna vardı.