BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

'Duran Kalkan önce Kürtçe öğrensin'

"Kürdistan'da yönetim sadece Erbil'de olacak dememek lazım" diyen PKK yöneticisi Duran Kalkan'a KDP Başkanlık Konseyi Üyesi Serbest Sındori "Kalkan önce Kürtçe öğrensin sonra Şengal'den bahsetsin" dedi.

Abone ol

"Güney Kürdistan'da merkezi diktatörlük yaşayamaz. Yani Güney Kürdistan'ı Erbil'den yöneticeğiz dememek lazım" diyen PKK Yöneticisi Duran Kalkan'a KDP Başkanlık Konseyi Üyesi Serbest Sındori'den sert cevap geldi, "Kalkan önce Kürtçe öğrensin, sonra Şengal'den bahsetsin"

Rûdaw’a konuşan KDP Başkanlık Konseyi üyesi Serbest Sındori, Şengal halkının, kimin kendilerine hizmet ettiğini bildiğini söyledi. 2003’ten beri bölgede halka hizmet verdiklerini belirten Sınori, "Kalkan önce Kürtçe öğrensin, sonra Şengal’den bahsetsin. Şengal halkı sıkıntılı zamanlarda KDP ve Kürdistan Bölgesi’nin yönetimi altındaki bölgelere sığındı. Bölge halkı PKK’nin olumsuz politik tutumundan dolayı Rojava’da duramadı” dedi.

DURAN KALKAN NE DEMİŞTİ?

MED NÛÇE’de yayınlanan Politik Alan programına katılan PKK Yürütme Komitesi üyesi Duran Kalkan, “Güney Kürdistan’da merkezi diktatörlük yaşayamaz. Yani ‘Güney Kürdistan’ı Hewler’den yöneteceğiz, sadece yönetim Hewler’de olacak’ dememek lazım” demişti.

Şengal’in güvenlik sorunu olduğunu ve bu nedenle kendi öz yönetimini kurması gerektiğini savunan Kalkan, “Bunu yapmaya kalktı mı, ‘siz ayrılıyorsunuz, yönetimimizi parçalıyorsunuz, Kürdistan’dan ayrılmak istiyorsunuz’ diyorlar. Hayır, öyle değildir” ifadelerini kullanmıştı.

ŞENGAL'İ KİM KURTARDI

Erbil’in “Ezidilere ve PKK’ya ‘demokrasiden vazgeçin’ diye dayatmada bulunduğunu” ileri süren Kalkan, şöyle demişti: “Ezidilik büyük bir soykırımdan kurtuldu, onları kurtaran PKK demokrasisi oldu. Bütün dünya bunu kabul ediyor, lütfen Hewler yönetimi de kabul etsin! Şengal’i kim kurtardı? Oradaki gerillaya bazıları kalktı ‘işgalci güç’ dedi. Utanmazlık bu! Ayıp değil mi? KDP’nin peşmergeleri gibi davranılsaydı Şengal’de Kürtlük diye bir şey kalmayacaktı.”

Adanalı olan ve kuruluşundan beri PKK’de yer alan Kalkan'ın Kürtçe konuşmaması zaman zaman eleştirilere neden oluyor.