BIST 10.385
DOLAR 32,29
EURO 35,13
ALTIN 2.396,61

Dünya kupasında Almanlar dopingliydi

Dünya kupasında Almanlar dopingliydi

1954 dünya kupası finalinde “sihirli macarlar”ı yenerek kupayı kaldıran almanya millî takımı, dopingli olabilir miydi? o dönemin en iyi takımını; puşkaş’lı, kocsis’li, czibor’lu macaristan millî takımı’nı 2-0 geriden gelerek yenen almanlar, bu performansı nasıl sergilemişti? top, sadece almanlar...

Dünya kupasında Almanlar dopingliydi

1954 Dünya Kupası finalinde “Sihirli Macarlar”ı yenerek kupayı kaldıran Almanya Millî Takımı, dopingli olabilir miydi? O dönemin en iyi takımını; Puşkaş’lı, Kocsis’li, Czibor’lu Macaristan Millî Takımı’nı 2-0 geriden gelerek yenen Almanlar, bu performansı nasıl sergilemişti? Top, sadece almanlar için mi yuvarlaktı? Maç sonrasında Alman soyunma odasından yayılan ilaç kokuları da neyin nesiydi? Tüm bu sorular, 2012 yılında cevaplanacak...

Dünya kupasında Almanlar dopingliydi

BİZİM KUŞAKTAN YAŞI YETEN ÇIKMAZ. Ancak, hepimizin babasından ya da dedesinden dinlemişliği vardır. O maç, hep şu ifadeyle hatırlanır: “Bu Macarlar kaybeder miydi?” 1954 Dünya Kupası fi nali, Macar futbolunun geldiği en üst noktaydı. “Sihirli Macarlar”ın kupayı almasına, neredeyse, kesin gözüyle bakılıyordu. Ancak, 2. Dünya Savaşı’ndan perişan bir hâlde çıkan Almanlar için, fi nalin anlamı bir başkaydı. O maç, bir ulusun yeniden inşasının ilk tuğlasıydı. İşte, 4 Temmuz 1954’deki fi nal ya da o dönemki adıyla “Yüzyılın Maçı”, böyle bir havada başladı.

Dünya kupasında Almanlar dopingliydi

1954 DÜNYA KUPASI, bazı ilklere sahne oldu. Televizyondan yayımlanan ilk Dünya Kupası olduğu gibi, berabere biten maçlarda uzatma devreleri oynanması uygulaması da yine bu turnuvada başladı. Maça döneceğiz ama bizi bu yazıyı yazmaya iten gelişmeden, kısaca bahsedelim. Geçtiğimiz Ekim ayında, Almanya’daki bir üniversitenin yaptığı araştırmada, bu galibiyetin şaibeli olabileceğine dair ima; hatta daha da ileri gidersek, saptama vardı. Araştırmanın sonuçları, 2012 yılında açıklanacak. Ancak tartışması, şimdiden başladı.

Dünya kupasında Almanlar dopingliydi

KUPANIN BAŞINDA MACARLAR; Grosics, Bozsik, Toth, Czibor, Hidegkuti, Kocsis ve Puşkaş’lı kadrolarıyla, bütün rakiplerine korku salıyordu. Yorumlar netti: “Macarlar, bu kupayı kimseye bırakmaz.” Kupa başladığında, öyle de oldu. Macaristan; Batı Almanya, Türkiye ve Güney Kore’nin bulunduğu gruptaydı. Önce, Güney Kore’yi 9-0’la salladılar; sonra da 8-3’le Almanları bir güzel silkelediler. Turnuva kurallarına göre, iki galibiyet sonrasında, çeyrek fi - nalin yolunu tuttular. Çeyrek fi - nalde; Hidegkuti, Kocsis ve Lantos üçlüsü, Brezilya’ya “dörtlük tarife” uygulayınca, Macaristan Millî Takımı, yarı fi nale doğru koşar adım ilerledi. Basın, bu maç için, üç Brezilyalı oyuncunun atılması ve Brezilyalı topçuların Macar soyunma odasını basması nedeniyle “Bern Savaşı” ifadesi kullandı. Ama Macarların sihri, olayları hemen unutturdu. Yarı fi nalde, Czibor’la Hidegkuti’nin gollerine maçın sonuna doğru Uruguaylı Hohberg karşılık verince, iş biraz uzadı. Ancak Kocsis, o kadar sabırlı değildi ve uzatmalarda attığı iki golle, 4-2’lik Brezilya tarifesinin Uruguay’a da uygulanmasını sağladı. Finalde rakip, savaş sonrası ayağa kalkmaya çalışan Batı Almanya’ydı. Ancak “Sihirli Macarlar”, fi nale gelene kadar, tam 31 maçtır yenilmemişti. Finale kadar yaptıkları gövde gösterileriyle, kupa için son 90 dakikaya girdiklerini açıkça ilan ediyorlardı.