BIST 9.916
DOLAR 32,47
EURO 34,76
ALTIN 2.439,55
HABER /  GÜNCEL

Dokunulmazlıklar iddiası! CHP Genelkumay'dan sinyal aldı!

CHP'nin AK Parti'nin sunduğu dokunulmazlıklar teklifine "evet" demesini eleştiren HDP'li Mithat Sancar, "CHP’ye esas telkin Genelkurmay’dan geldi" iddiasında bulundu.

Abone ol

AKP’nin, HDP'lilerin 'dokunulmazlıklarının kaldırılması' için Anayasa değişikliğine ilişkin teklifini Meclis'e getirmesi sonrası, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'ndan gelen 'Anayasa'ya aykırı ama evet diyeceğiz' açıklamasıyla birlikte gözler CHP’ye çevrilmiş durumda. CHP’nin bu tavrına ilişkin konuşan HDP Mardin Milletvekili Sancar, 'Saray'ın etrafında oluşmuş, Kürtlere karşı savaşı insafsızca yürüten, Genelkurmay'ın başını çektiği, ulusalcı, milliyetçi, Gladyocu bir koalisyon var. CHP’ye esas telkin Genelkurmay’dandır..." dedi.

AK Parti'nin, "dokunulmazlıkların kaldırılması"na dair hazırladığı Anayasa değişikliği teklifi, Salı günü Meclis Anayasa Komisyonu'na geldi. Verilen bu teklifin hemen ardından tutumlarının ne olacağı konusunda ise gözler CHP’ye çevrilirken, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, AK Parti'nin teklifi için "evet" diyeceklerini açıkladı. CHP'den gelen bu yönlü bir açıklamanın ardından parti içerisinde de çatlak sesler gelmeye başladı. HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar AK Parti'nin teklifine "evet" diyen CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun tutumunu değerlendirdi. "Saray'ın etrafında oluşan gladyocu koalisyon" ifadesini kullanan Sancar, "CHP bu kararı Genelkurmay'ın telkiniyle aldı" dedi.

"AK Parti'nin teklifi HDP'yi hedef alıyor..."

Sancar, hem CHP’nin almış olduğu bu tutuma ilişkin hem de bundan sonraki sürecin nasıl işleyeceği konusunda değerlendirmelerde bulundu.

AK Parti’nin söz konusu teklifi imzaya açmaya başlamadan birkaç gün önce HDP de "dokunulmazlıkların kaldırılması" için 28 Mart’ta bir teklif sundu. Ancak "AK Parti'nin verdiği teklifin sadece HDP'ye karşı devreye konulan bir darbe teklifi olduğunu" söyleyen Sancar, kendilerinin verdiği teklifin ise dokunulmazlığın kaldırılmasını iktidarın insafına bırakmadığını kaydetti.

Geçici madde ile Anayasa askıya alınıyor

Sancar, AK Parti'nin verdiği önerge ile ulaşmak istediği amacı ise "AKP’nin önerisi, Anayasa’ya geçici bir madde eklemek ve bu madde ile 83’üncü maddeyi askıya almak. Anayasanın 83’üncü maddesi dokunulmazlıkları düzenliyor. Geçici madde ile yapmak istediği; o madde kabul edildiği tarihe kadar olan dosyalar için Anayasa’daki güvenceleri askıya almaktır. Sadece bir kereliktir. Bu değişiklik kabul edildikten sonraki tarihlerde gelecek fezlekeler için bu uygulama olmayacak. Bu yöntem uygulanmayacak" sözleriyle açıkladı.

AK Parti'nin getirdiği bu öneriyle Anayasa’nın 83’üncü maddesini geçici bir madde ile askıya almayı planladığını söyleyen Sancar, "Hedef bütün dosyaları bir arada getiriyoruz adı altında HDP'ye bir siyasi operasyonu devreye koyuyor. Bizi yargı ile kuşatmak ve Meclis’te kilitlemek, siyaset alanında da işlevsiz kılmaktır" dedi.

"CHP, saraya koltuk çıktı"

Sancar, bu niyete karşı kendilerinin ne yaptığına dair ise şunları söyledi: "HDP olarak bir öneri sunduk. Bu önerinin amacı da dokunulmazlık kurumunu kaldırmak ama bütünüyle de Meclis çoğunluğunun yani iktidarın insafına açık bırakmamaktı. Dokunulmazlığı kaldırıyoruz ama milletvekillerinin keyfi tasarruflara muhatap ve maruz kalmamaları için belli güvenceleri de Anayasa'ya koymayı önerdik. CHP tutarlı davranmak istiyorsa, bizim teklif üzerinden bir müzakereye gelmeliydi. Bu teklif üzerinden evrensel ve demokratik ilkelere uygun bir değişikliği birlikte Meclis'te gündeme getirebilirdik ama CHP bunu yapmadı. CHP apaçık sarayın darbe planının bir parçası olan bu konuda saraya koltuk çıktı. CHP'nin tavrı her açıdan tutarsız ve çelişkilidir. Hazin bir tavırdır. Genel başkanlarının ifadesiyle 'Anayasa'ya aykırıdır, bu teklif halkı kandırmaya yöneliktir' diyor. Buna rağmen 'evet' diyeceğiz diyor. Tabi bunun mantıklı izahı yok."

"CHP’ye telkin Genelkurmay'dan geldi"

"Kılıçdaroğlu'nun bu söyleminden ne çıkarmalıyız? CHP neden böylesi bir tavır içerisine girdi?” sorusuna verdiği yanıtla bu duruma açıklık getiren Sancar, “Sadece şu ihtimal akla geliyor. CHP çeşitli odaklardan baskı altına alındı, telkinler yapıldı ve muhtemelen belli vaatlerle CHP’nin önüne geçildi. Bu odaklar "terörle mücadelenin kahramanlığını" yürüten odaklardır. Başta bir Cumhurbaşkanı’nın etrafında oluşmuş bir koalisyon var. Bu koalisyon ulusalcı, milliyetçi ve gladiocu bir koalisyon ve şu an Kürt illerinde savaşı kuralsız, insafsız bir şekilde yürüten Genelkurmay, özel hareket birimleri var bana göre esas telkin Genelkurmay’dandır. CHP’ye telkin Genelkurmay'dan gelmiştir" dedi.

"Başkanlığın önünü açacak bir darbe planı..."

Sancar, bunun bütünüyle siyasi bir plan ve HDP’ye dönük bir operasyon olduğunun altını çizerek, "Bunun merkezinde de saray vardır. HDP’yi devre dışı bırakacak, demokratik siyaseti kilitleyecek böylece başkanlığa giden yolu iyice açacak bir darbe planının parçasıdır. Ancak herkes bilmeli ki bizim kişisel hiçbir kaygı ve korkumuz yok. HDP’de siyaset yapmaya karar vermediği anda herkes pek çok bedel ödeyeceğini hesaba katıyor, göze alıyor. Bizim en ufak kişisel bir kaygısı söz konusu bile değil. Hiçbirimizin gözünde tereddüdün, korkunun zerresini görmeleri mümkün değil. Burada yiğitlik tartışması yapmıyoruz. Burada büyük bir siyasi operasyon olduğunu ve demokratik muhalefetin tek temsilcisi olan HDP’nin saf dışı bırakıldığını belirtiyoruz" diye konuştu.