BIST 10.471
DOLAR 32,83
EURO 35,24
ALTIN 2.448,24

Dikkat! Bayramda midenizi bozmayın

Dikkat! Bayramda midenizi bozmayın

Bayram süresince özellikle karbonhidrat açısından zengin, şerbetli tatlı, pasta ve börek gibi yiyeceklere yönelenler hem bayramı hazımsızlık, şişkinlik ve reflü gibi hastalıklara bağlı şikayetlerle geçiriyorlar hem de kilo alıyorlar. acıbadem kadıköy hastanesi gastroentroloji uzmanı doç. dr. orhan...

Dikkat! Bayramda midenizi bozmayın

Bayram süresince özellikle karbonhidrat açısından zengin, şerbetli tatlı, pasta ve börek gibi yiyeceklere yönelenler hem bayramı hazımsızlık, şişkinlik ve reflü gibi hastalıklara bağlı şikayetlerle geçiriyorlar hem de kilo alıyorlar. Acıbadem Kadıköy Hastanesi Gastroentroloji Uzmanı Doç. Dr. Orhan Tarçın, bayramda bu mide şikayetlerinden korunmak hem de kilo almadan sağlıklı bir şekilde geçirebilmek için 10 altın öneri sundu.

Dikkat! Bayramda midenizi bozmayın

Her Misafirlikte İkramın Dörtte Birini Yiyin

Türk mutfağının ve bayram mönülerinin vazgeçilmez tatlılarından baklava, revani ya da ekmek kadayıfı. Karbonhidrat açısından zengin bu tatlıların lezzetleri hiç kuşkusuz tartışılmaz. Ancak hamur işi olan bu şerbetli tatlılar, sağlıklı insanların midelerinde bile sorunlara neden olabiliyor. Bu nedenle ziyaretlerde sunulan her ikramın dörtte birini yerlerse, hem ev sahibini kırmamış, hem de midelerine bayram hediyesi vermiş olurlar. Her gidilen yerde azar azar yenilen bu tatlıların günde 1 porsiyonu geçmemesi gerekiyor.

Dikkat! Bayramda midenizi bozmayın

Bir Öğün Hamur İşi Yiyorsanız Bir Öğün Tencere Yemeği Yiyin

Genelde bayram süresince tüketilen yiyeceklerin çoğu karbonhidrat açısından zengin gıdalar oluyor ve vücut proteinden uzak kalıyor. Sonuç olarak da kilo alımı hızlanıyor. Bu nedenle bayram süresince alınan her karbonhidrat açısından zengin hamur işi ya da tatlının ardından mutlaka proteinli gıdalar yemek gerekiyor. İlk tercih ise baklagiller olmalı. Baklagillerin yanı sıra kırmızı et, beyaz et ya da mevsim sebzeleri, süt, yoğurt ve ayran da tercih edilebilir. Ancak bu noktada dikkat edilmesi gereken bir konu özellikle hayvansal gıdaların ızgara olarak değil de tencere yemeği olarak yenmesi.

Dikkat! Bayramda midenizi bozmayın

Glisemik Endeksi Düşük Gıdaları Tüketin

Bayramda özellikle baklagil, et, tahıllı ekmek, yoğurt, erik ve armut gibi glisemik endeksi (şekeri yükseltme kapasitesi) düşük olan gıdaları tercih etmek gerekiyor. Bu tip gıdalar mideyi rahatlatıyor ve bayramda alınması muhtemel olan kiloların önüne geçiyor.