BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
GÜNCEL

Devlet memuru olma şartları nelerdir?

Memur olma şartı endir devlet memuru olmakk için ne yapmak gerekir? Devlet memuru olma şartlarında yaş sınırı nedir? Kamuda memur olmanın koşulları nelerdir? Sosyal güvenlik uzmanı şevket tezel anlattı.

Devlet memuru olma şartlarını Sosyal Güvenlik Uzmanı Şevket Tezel şu şekilde sıraladı:









Devlet memuru olacak kişinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması gerekmektedir.

Devlet memuru olmak için belirli bir yaş şartı bulunmaktadır. Yaş şartının alt sınırı 18’dir. Fakat belirli bir mesleki veya sanat eğitimini tamamladıktan sonra 15 ila 18 yaş arasında memuriyete atanmak isteyen kişi mahkemeden Kazai Rüşt kararı alarak memuriyete atanabilir. Memurlar için üst yaş sınırı zorunlu olmamakla beraber kimi kurum 30 yaş, kimi kurum ise 65 yaşa kadar bir üst sınır belirlemektedir.

Devlet memuru olmak için en az ortaokul mezunu olma şartı bulunmaktadır. Açılacak memur kadrosuna yeterli sayıda ortaokul mezunu başvuru yapmadığı takdirde ilkokul mezununun da atanması mümkündür. Öğrenim şartı olarak kurumlar, lise ve dengi mezunu veya üniversite mezunu olarak da alt öğrenim skalası belirleyebilir.

Mahkeme kararıyla kamu haklarından yoksun bırakılmış kişiler devlet memuru olamazlar.
 
Devlet memurluğuna alınacak kişilerin, devlet memurluğundan çıkarılmayı ve alınmamayı gerektirecek bazı suçları işlememiş olması gerekmektedir. Bunlar; kasten işlenmiş olmak kaydıyla 1 yıl veya daha uzun süreli hapis cezasını gerektiren suçlar, rüşvet, irtikap, ihtilas, sahtecilik, ihaleye fesat karıştırma gibi suçlardır.
 
Erkek memur adaylarının askerliğini yapmış olmaları, askerlik çağına gelmemiş olmaları veya askerliğini tecil ettirmiş olmaları gerekmektedir.
 
Eğer açılacak memur kadrosu engelli kadrosu değil ise kişinin herhangi bir engeli, hastalığı veya akıl hastalığı bulunmaması gerekmektedir.
 

Sitene Ekle
Etiketler