BIST 10.083
DOLAR 32,44
EURO 34,77
ALTIN 2.433,26
HABER /  DÜNYA

Davutoğlu: ABD rahatsız değil

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye’nin füze savunma sistemleri konusunda Çin’i tercih etmesinin ABD tarafında herhangi bir rahatsızlı...

Abone ol

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye’nin füze savunma sistemleri konusunda Çin’i tercih etmesinin ABD tarafında herhangi bir rahatsızlık oluşturmadığını söyledi.
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, ABD’li mevkidaşı John Kerry ile birlikte gerçekleştirdiği ortak basın toplantısı sonrasında Türk gazetecilerin sorularını yanıtladı. Türkiye’nin füze savunma sistemleri konusunda Çin’i tercih etmesinin ABD tarafında rahatsızlık oluşturup oluşturmadığı sorusu üzerine Bakan Davutoğlu, “Füze savunma sistemiyle ilgili konuları yemekte konuştuk. Herhangi bir rahatsızlık ifadesi şeklinde değil kesinlikle. Türkiye’nin bu konudaki objektif kriterlerini, haklı beklentilerini bir kez daha aktardık onlar da kanaatlerini paylaştılar. Ve Amerikan şirketinin de, Avrupa şirketinin de Türkiye’nin en başından bu proje konusundaki beklentilerini bildiklerini ve bunları karşılamaları halinde tabii ki nihai kararın verilmediğini bir kez daha vurguladık. Onlar da bu konuda çalışmaya devam edeceklerini söylediler. Herhangi rahatsızlık konusu veya görüş ayrılığı şeklinde bir fikir teatisi söz konusu değil. Tamamıyla dediğim gibi birçok başka konu gibi o da bu çerçevede ele alındı. Ümit ederiz ki yeni tekliflerle gelinir ve bu konular ele alınır. Onlar da bu konuda ellerinden geleni yapacaklarını söylediler” dedi.
Bakan Davutoğlu, ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel ile görüşmesinde ağırlıklı gündem maddesinin ne olduğunun sorulması üzerine özellikle Suriye’deki güvenlik risklerinin ele alındığını dile getirerek, “Çünkü son dönemde Suriye’de özellikle rejimin baskılarının artması ve meşru muhalefetin alanının daraltılması yönünde hem rejimden hem diğer gruplardan gelen baskılar ve bunun doğurduğu güvenlik riskleri söz konusuydu. Bu güvenlik risklerini ele aldık. Ama bunun daha geniş perspektifte bölgedeki güvenlik sorunlarını, Afganistan’dan çekilme konusunu ele aldık. NATO’nun Afganistan’dan çekilme takvimi ve bunun sonrasında yapılacak hususlar, Türkiye’nin üçlü mekanizması; Türkiye-Afganistan-Pakistan mekanizması bunlar hakkında konuları paylaştık. Yani Afganistan’dan Suriye’ye kadar olan alandaki güvenlik risklerini ele aldık. İran konusu, İran angajmanı ve nükleer konuyu da ele aldık. Çünkü nihayetinde dışişleri kadar güvenlik konusu olarak da ele alınıyor” şeklinde konuştu.