BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan BM'ye sert Suriye mesajı!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dünya İnsani Zirvesi açılış konuşmasını yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Suriye'de şahit olduğumuz gibi uluslararası hukuk ihlallerinin sona erdirilmesi için daha fazla gayret göstermeliyiz." dedi.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler Dünya İnsani Zirvesi'nde son dakika açıklamalarda bulundu.

Suriye sorunu ve mülteciler hakkında açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Mevcut sistem insanlığın acil sorunları karşısında ne yazık ki yetersiz kalıyor. Sorunlara çözüm üretemeyen sistemin yükünü sadece belli ülkeler omuzluyor. Artık bu konuda herkes elini taşın altına koymalıdır" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları:

Güzel İstanbul'da en kalbi duygularımla selamlıyorum. Ülkemize hoşgeldiniz. Tarihin ilk insani zirveye ev sahipliği yapmaktan, sizleri İstanbul'da ağırlamaktan büyük bir memnuniyet duyduğumu özellikle ifade etmek istiyorum. Sıkıntı içinde hayatlarını sürdürmeye çalışan insanlar için zirvenin hayırlara vesile olmasını diliyorum. Acının rengi, ırkı, dili, dini olmadığını çok iyi biliyoruz. Türkiye, dünyanın 140'ı aşkın ülkesinde insani yardımlarını yürütüyor ve binlerce proeyi hayata geçiriyor. Aynı zamanda 3 milyon Suriyeli ve Iraklı mülteciyi ülkemizde misafir ediyoruz. Varil bombalarından kaçan ister Suriyeli olsun, ister Iraklı olsun kapımızı hiçbir zaman insanlara, insanlığa kapamayacağız, bunu özellikle belirtmek istiyorum. Küresel insani yardım sisteminin tüm yönlerini görme, aksaklıklarını, eksikliklerini bizzat tecrübe etme imkanı bulduk. Mevcut sistem insanlığın acil durumları karşısında ne yazik ki yetersiz kalıyor.

KANLI DİKTATÖRLERİN PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIZ

Artık bu konuda herkes elini taşın altına koymalıdır. Öncelikle insanı merkeze alan küresel yardım sistemini yeniden ele almamız gerekiyor. Birkaç dolarlık sıtma örtülerini dahi ihtiyaç sahiplerine ulaştıramayan, basit aşıları tedarik edemeyen, binlerce çocuğun hayatını kaybetmesine seyirci kalan sistemde sıkıntı var demektir. Bizler ancak ortak çalışırken başarılı olabiliriz. Sayın Genel Sekreter'in sunduğu insani gündem ve sorumluluk alanları bu bakımdan son derece önemlidir. Her şeyden önce mevcut çatışmaların sona erdirilmesini, yenilerin önlenmesini sağlamalıyız. Türkiye olarak arabulucuk çalışmalarını sürdürüyoruz, sürdüreceğiz. Suriye'de şahit olduğumuz gibi uluslararası hukuk ihlallerinin sona erdirilmesi için daha fazla gayret göstermeliyiz. Bu anlayışla elikanlı diktatörlerin peşini bırakmayacağız, insanlığa karşı işlenen suçların cezasız kalmaması için elimizden geleni yapacağız. Yerlerinden edilen kadınlara, çocuklara, engellilere ve tüm mazlumlara daha fazla yardımcı olacağız.

YARDIMLARDA EZBER BOZAN ÇALIŞMALARA İHTİYAÇ VAR

Yardımlara bağımlılığın azaltılması için her milletin kendi ayaklarının üzerinde durmasını temin edebilecek ezber bozan bir çalışmaya ihtiyaç var. AFAD, TİKA, Türk Kızılayı diğer kurumlarıyla insani kalkınma yardımları elele yürüterek farklı bir model sunmaya çalışıyor. İhtiyaçlar her geçen gün artarken maalesef kaynaklar aynı oranda artmıyor. Yardımların finansmanında uluslararası toplum açısından bazı sorumluluklardan kaçma eğilimleri görüyoruz. Bunu çok acı şekilde tecrübe eden ülke Türkiye'dir. Ülkemizdeki sığınmacılar için yaptığımız 10 milyar doları aşmışken, uluslararası katkılar 450 milyon dolarda kaldı. Gözlerini ve gönüllerini İstanbul'dan gelecek mesajlara, taahhütlere kilitlemiş insanlara karşı sorumluluklarımızı bir an olsun aklımızdan çıkarmamalıyız. Bu tarihi zirveyi onurlandıran misafirlere hoşgeldiniz diyor, zirvenin başarılarla dolu olmasını temenni ediyorum. Saygılar sunuyorum.