BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70

Çözüm masasında kimler var?

Çözüm masasında kimler var?

Hüseyin Yayman çözüm masasında kimlerin olduğunu yazdı

Çözüm masasında kimler var?

Vatan gazetesi yazarı Hüseyin Yayman, müzakere aşamasına geçmek üzere olan çözüm süreci masasındaki isimleri yazdı. İçlerinde herkesin bildikleri kadar perde arkasında hummalı çalışmalar yürüten sessiz ama derinden çalışan pek tanınmayan kilit isimler de var

Çözüm masasında kimler var?

- Ahmet Davutoğlu: Aslında bu masayı kuran Cumhurbaşkanı Erdoğan. Ancak biz bugün Erdoğan’ı ayrı tutarak başka bir analiz yapacağız. Davutoğlu, Başbakan olarak masanın patronu. Çözüm süreci onun zamanında ilk defa hükümet programına girdi. Dışişleri Bakanlığı döneminden itibaren çözüm sürecinin aktif savunucusu oldu. Hakan Fidan’la yaptıkları çözümlemeler sürecin başlamasına zemin hazırladı. Heyetin daha hızlı ve pratik hareket etmesini sağlıyor. Çözüm sürecinin bölgeye barış vizyonu getireceğine inanıyor. Masanın ‘stratejik aklı’.

Çözüm masasında kimler var?

- Yalçın Akdoğan: Masanın siyasi hafızası ve gerektiğinde ‘savaşsa savaş’ diyen aktörü. Kürt siyasi hareketi onu sert demçleriyle tanısa da çözüm sürecinin gürünmez mimarı. Kabinenin ve masanın Kürt sorununu en iyi bilen isimlerinden biri. Köşk ile hükümet arasındaki kırmızı hat. Realist tavrı, muhataplarına güven veriyor. Akdoğan çok şey bilen adam ve derin AK Parti’yi temsil ediyor. Masanın en ketum adamı.

Çözüm masasında kimler var?

- Hakan Fidan: Davutoğlu ve Akdoğan’la birlikte masanın kara kutusu. Türkiye bugün çözüm sürecinde finale yaklaştıysa bu Fidan’ın insan üstü gayretleriyle oldu. Sürecin siyasi sorumluluğu hükümette olsa da işin mutfağında Hakan Fidan ve yetkin bir kadro var. Muhataplarına verdiği değer, çatışma çözümlerindeki tecrübesi ve her şeyden önce Öcalan’ın kendisine güvenmesi onu ayrıcalıklı kılıyor.