BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Çipras'tan Almanya'ya büyük şok

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Almanya ile İkinci Dünya Savaşı'yla ilgili, çözümlenmemiş savaş tazminat meselesi bulunduğunu belirtti.

Abone ol

Yunanistan'ın yükümlülüklerini yerine getirdiğini, Almanya'nın da aynı şekilde yapması gerektiğini ifade eden Çipras, "Çünkü ahlak, tercihe ve duruma göre olamaz" dedi.

Çipras, Parlamentoda Yunanistan'ın İkinci Dünya Savaşı nedeniyle Almanya'dan talep edilen savaş tazminatı konusunda siyasi partiler arasında bir komisyon oluşturulmasına yönelik toplantıda yaptığı konuşmada, 1953 Londra Sözleşmesi'ne göre Almanya'nın Yunanistan'a savaş tazminatı ödemesi gerektiğini ileri sürdü.

MUAZZAM YARDIMLAR ALDI

Almanya ile Yunanistan arasında imzalanan 1960 anlaşmasının savaş tazminatlarıyla ilgili olmadığını belirten Çipras, Almanya'nın İkinci Dünya Savaşı sonrasında, bir dizi müdahaleden yararlandığını, 1953 Londra Sözleşmesi ile Birinci Dünya Savaşı'ndan kalan borçlarının silindiğini ve yeniden yapılanması için müttefik ülkelerden muazzam maddi yardımlar aldığını belirtti.

ALMAN HÜKÜMETİ SUSKUN KALMAYI TERCİH ETTİ

Çipras, "Ancak, Londra Sözleşmesi aynı zamanda Almanya'nın İkinci Dünya Savaşı ile ilgili ödemesi gereken savaş tazminatları bulunduğunu da kabul etmektedir. Bunların 1990 yılında nihai barış anlaşmasıyla düzenlenmesi gerekiyordu. Ancak Almanya'nın bölünmesi nedeniyle bu anlaşma imzalanamadı. Sonraki yıllarda, Doğu ve Batı Almanya'nın birleşmesiyle bu meselenin çözümlenmesine yönelik hukuki ve siyasi koşullar oluştu. Ancak, Alman hükümetleri o zamandan beri suskun kalmayı, yasal hileleri, ertelemeyi ve ağırdan almayı tercih ettiler. Bu tavır ahlaki midir acaba " diye konuştu.