BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

Çift kol nakliyle hayata döndü

ABD’de bir kadın, hücre ölümü sebebiyle iki kolunu ve bacağını birden kaybetti. Genç kadın, çift kol nakliyle hayata yeniden başladı. <br/>Ç...

Abone ol

ABD’de bir kadın, hücre ölümü sebebiyle iki kolunu ve bacağını birden kaybetti. Genç kadın, çift kol nakliyle hayata yeniden başladı.
Çevresinde güzelliğiyle dikkat çeken Lindsay Ess (29), başarılı moda kariyerini sürdürürken geçirdiği bir ameliyat dünyasının kararmasına neden oldu. Virginia Commonwealth Üniversitesi’nin prestejli moda bölümünde okurken, kariyer yapmaya başlayan Ess, 24 yaşına geldiğinde, karnındaki ağrılar nedeniyle doktora başvurdu. Doktorlar genç kızın ince bağırsağında Kron hastalığından kaynaklanan bir tıkanma olduğunu tespit etti. Ess’in hastalıktan kurtulması için ameliyat olması gerekiyordu. Ameliyat sonrasında oluşan sepsis enfeksiyon nedeniyle, kana karışan toksinler el ve kollarındaki hücrelerin ölümüne yol açtı. Doktorlar, hayatının kurtulması için Ess’in kol ve bacaklarının ampute edilmesine karar verdi.

ZOR GÜNLER BAŞLADI
Genç kız kol ve bacaklarını kaybetmesinin ardından zorlu ve meşakkatli bir hayata başlamak zorunda kaldı. Yeni dünyasında, kaybettiği uzuvları olmadan gündelik işlerini nasıl yapacağını öğrenmeye başlayan Ess, buna rağmen banyo, elbiselerinin giyinmesi ve yemek gibi birçok işte annesine bağımlı hale geldi.
Kısa süre sonra protez bacaklarla yürümeye başlayan Ess, protez ellerin hiçbir işe yaramadığını belirtmiş ve "Bunlarla hiçbir şey yapamıyorum. Ayrıca ağırlar. Erkekler için yapılmış, estetik açıdan bile sorunlu" diye konuşmuştu.
Birkaç yıl sonra kol naklini düşünmeye başlayan Ess, bunun için hazırlıklara başladı. Kol nakli için ihtiyaç duyulan uzun ve sıkı bir egzersiz programı uygulayan Ess, sürecin en zor kısmını oluşturan uygun donörün bulunmasını beklemeye başladı.

"BİR KAÇ GÜN BAKMAK İSTEMEDİM"
Nakli gerçekleştirecek olan Pennsylvania Üniversitesi Ortopedi Cerrahı Dr. Scott Levin, tercihen bir bayana ait, uygun ebat ve ten renginde bir kol bulmak için harekete geçti. Bacakları ve kolları olmadan geçen dört senenin ardından Ess’e, uygun bir donör bulunduğu bildirildi. Ess ve annesi, acilen Pennsylvania’daki hastaneye hareket ettiler. Ameliyatı gerçekleştirecek iki ekip bulunuyordu. Bunlardan biri sağ, diğeri sol kolu nakledecekti. Ve 12 saatlik bir operasyonun ardından kol nakilleri gerçekleşti.
Ameliyatın ardından Ess’in kolları bandajlarla sarıldı. Dr. Scott Levin, ameliyattan sonra yaptığı açıklamada, ilk işaretlerin olumlu olduğunu ancak vücudun nakil yapılan uzuvları kabul etmeme ihtimalinin bulunduğunu söyledi. Ess, "İlk birkaç gün yeni kollarıma bakmak istemedim. Sanki korku filminden çıkmış bir sahne gibi görünüyordu. Bakmaya korkuyordum fakat şu bir gerçekti ki onlar benim bir parçam olmuştu" diye konuştu.

UYUM MÜKEMMEL
Nakilden dört ay sonra, 2012 Ocak ayında, doktorlar, kolların vücuda inanılmaz bir hızda uyum sağladığını gördüler. Doktorlar, normal şartlarda 12 ila 18 ay süren adaptasyon sürecinin bu kadar kısa sürede tamamlanmasının şaşırtıcı olduğunu söylediler.
Sürecin olumlu seyrine rağmen yine de vücudun yeni kolları reddetme ihtimali yüksekti. Bu yüzden vücut, yeni kolları reddetmeye eğilimine girmesi sürecinde Ess’e verilen steroid dozu artırıldı. Bu da Ess’in kilo almasına neden oldu. Ameliyattan bir yıl sonra parmaklarını oynatabilen Ess, günlük egzersizleri çerçevesinde parmaklarıyla bozuk paraları alıp, resim yapıyor.
Naklin gerçekleşmesinden 15 ay sonra konuşan Ess, "Artık bunların yüzde 99.9 bana ait olduğunu söyleyebilirim. Yeniden doğmuş gibiyim. Bunları bir hediye olarak görüyorum. Hep öyle kalacaklar" dedi.
Bugün kollarını artık başkalarına yardım etmek için kullanan Ess, Nisan ayında bir moda gösterisi düzenleyerek, etkinlikten elde edilen 6 bin doları organ nakli yapılan hastalara hibe etti.
(İHA)