BIST 10.164
DOLAR 32,22
EURO 35,02
ALTIN 2.454,29
HABER /  DÜNYA

ÇİÇEK’TEN ÇÖZÜM SÜRECİ AÇIKLAMASI

TBMM Başkanı Cemil Çiçek çözüm sürecine Meclis’te veya dışarıda olumlu yönde katkı verilmesi gerektiğine vurgu yaparak, "Herkesin bu süreci...

Abone ol

TBMM Başkanı Cemil Çiçek çözüm sürecine Meclis’te veya dışarıda olumlu yönde katkı verilmesi gerektiğine vurgu yaparak, "Herkesin bu süreci iyi değerlendirip çözüme katkı anlamında ne düşünülüyor ise onu ortaya koyması lazım" dedi.
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla TBMM’de kutlamaları kabul etti. Kutlamaların ardından gazetecilerin sorularını cevaplandıran Çiçek, çözüm süreciyle ilgili bir soru üzerine şunları söyledi:
"Bu konuyla ilgili ben geçmişte de çok şeyler söyledim çünkü konu aynı bir konu. Bu bizim sorunumuz, bir terör sorunuyla Türkiye yarım yüz yıldır uğraşıyor. Son 25-30 yıldır daha yoğun bir şekilde bu sorunla boğuşuyoruz. Bunun sonucu olarak neleri kaybettiğimizi bugün hesaba dökmek bile mümkün değil. Kaybettiğimiz insan sayısı 40 binin üzerinde. Ekonomik kayıplarımız, sosyal yaralar, başka türlü sıkıntılar. Bu sorunu biz çözeceğiz. Çözmek için de geçmişten beri görev alan tüm cumhuriyet hükümetleri elden gelen çabayı göstermiş, Anayasadaki olağan yollarla sorunu çözmeye çalışmış, olmadı. Olağanüstü yönetim şekilleriyle çeyrek asır bu belanın üstesinden gelmeye çalıştı. Sonuçta yine bugünkü can yakıcı sorun varlığını sürdürmeye devam etti. Demek ki, edindiğimiz tecrübelerden de yola çıkarak aynı yol ve yöntemle bu sorunu çözme imkanı olmadığını görmemiz gerekir.
İkincisi çevremizde ciddi ölçüde otorite boşlukları var, siyasi boşluklar var, iç çatışmalar var. Bunlar hem bölücü terör örgütüne hem de başka türlü terör örgütlerine önemli ölçüde imkan sağlıyor, fırsat sağlıyor. Eğitim imkanı, beslenme, destek imkanı sağlıyor. Bunları da hesaba kattığımızda Türkiye bu sorunu ne kadar erken çözebilirse, o nispette bu beladan Türkiye’yi en azından uzak tutmuş olacaktır. Bunu da kendi gücüyle kendi imkanıyla, kendi insanlarıyla çözecek, herkesin bu süreci iyi değerlendirip çözüme katkı anlamında ne düşünülüyor ise onu ortaya koyması lazım. Demokrasi buna imkan verir, fırsat verir, bunları Meclis’te veya dışarıda olumlu bir yönde değerlendirip katkı vererek çözmemiz gerektiğini düşünüyorum. Bugün bayram olduğuna göre inşallah bu sıkıntıları bertaraf etmiş bir ülke, bir millet olarak daha gelecek bayramlara daha huzurlu, daha sükun içerisinde kutlama imkanı olur.”
(İHA)