BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Ceset protez Türkiye'ye de gönderilmiş!

İddiaya göre Ukrayna’dan kaçırılan cesetler bir Amerikan şirketine satılıyor. Cesetler Almanya’da işleniyor ve diş protezi yapılıyor. Protezler Türkiye dahil birçok ülkeye satılıyor.

Abone ol

Uluslararası Araştırmacı Gazetecilik Konsorsiyumu’nun Huffington Post’a da yansıyan haberine göre Ukrayna’da bir morgun bir Amerikan tıp şirketine sattığı ceset parçaları, Almanya’daki tıbbi ürün yapmak için bir tesiste işleniyor.

SOĞUTUCUDAN KEMİK ÇIKTI

Ukraynalı yetkilileri alarma geçiren skandal 24 Şubat’ta kirli, beyaz bir minibüsteki soğutucuya doldurulan insan kemik ve dokularının bulunmasıyla ortaya çıktı. Müfettişler ceset parçaları arasında İngilizce otopsi raporları ve içi para ile dolu zarflar da bulunca soruşturmayı derinleştirdi.

UKRAYNA'DAN ALMANYA'YA

Ele geçen belgeler ölü Ukrayna vatandaşlarının kalıntılarının Amerikan tıp ürünleri şirketi RTI Biologics’in yan kuruluşu olan Almanya’daki bir fabrikaya gönderildiğini ortaya koydu. RTI, insan kalıntılarını diş implantlarından kırışıklık tedavisine kadar birçok alanda kullanan bir şirket. İnsan kalıntılarını nasıl temin ettiği ve ölünün yakınlarının ya da tıbbi ürünleri kullanan tüketicilerin bundan haberdar edilip edilmediği tartışılıyor.

'TAMAMEN BAĞIŞ DOKU'

RTI dokuları yapılan bağışlardan elde ettiğini savunuyor. Ukrayna gizli servisi vücut parçalarının Nikolaev’de bir morgdan kaçırıldığını düşünüyor. Örneğin kendini asarak intihar eden bir Ukraynalının bileğindeki kesikler dikkat çekti. Rapora göre bir diş kliniği cenaze levazımatçılarından 1000 dolar karşılığı cesetlerin kemik ve dokularını satın alıyordu.

TÜRKİYE'YE DE GÖNDERİLDİ

ABD’de Gıda ve İlaç Kurumu tarafından yapılan bir soruşturmada cesetlerden çalınan kalıntılardan yapılan ürünlerin Kanada, Türkiye, Güney Kore, İsviçre ve Avustralya’ya gönderildiği belirtildi.