BIST 9.983
DOLAR 32,41
EURO 34,83
ALTIN 2.431,53
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI  /  MEMUR

Çelik'ten 657 açıklaması

Çalışma Bakanı Faruk Çelik 657 sayılı devlet memuları kanunu hakkında Kırşehir'de açıklama yaptı

Abone ol

Geçtiğimiz günlerde 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 657 kere değiştiğini ve yine değişmesi gerektiğini belirten Çalışma Bakanı Faruk Çelik, Kırşehir'de önemli açıklamalar yaptı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, terörle mücadelede son günlerde atılan adımlara ilişkin, ''Bu milleti üzecek, şehitlerimizi kabirlerinde bir nebze de olsa rahatsız edecek bir uygulamanın, bir çalışmanın içerisinde olmamız kesinlikle söz konusu değildir'' dedi.

Çelik, bazı tesislerin açılış törenlerine katılmak için geldiği Kırşehir'de, Vali Özdemir Çakacak'ı ziyaret etti. Çelik, ziyaretinde bir gazetecinin 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda yapılması düşünülen değişiklerle ilgili sorusu üzerine, bu kanunun 1965 yılında yürürlüğe girdiğini ve bir çok değişikliğe uğradığını belirtti.

Kanunu ''emektar'' olarak nitelendiren Çelik, şunları söyledi:

''Yalnız, zaman içerisinde bir çok değişiklikler söz konusu. Bu değişime ayak uydurması adına da 657 Sayılı Kanunda çok ciddi değişiklikler yapılmış. Hatta işin esprisi bile değil, 657 Sayılı Kanun, 657 kez değişmiş. Bu derece büyük değişikliğe uğramış bir kanunun ister istemez günümüz şartlarındaki kamu yönetimine cevap vermesi söz konusu değil. Bundan dolayı bu alanda da bir reforma, ciddi bir değişikliğe ihtiyaç olduğu bütün kesimler tarafından kabul ediliyor. Yalnız hükümet olarak, Bakanlık olarak bizim ortaya attığımız bir durum değil.''

Geçen hafta Abant'taki bir sempozyumda tüm tarafların 657 Sayılı Kanunu masaya yatırdığını, kanunun Bakanlar Kurulunda da değerlendirildiğini vurgulayan Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Sayın Başbakanımız ve Bakanlar Kurulu üyelerine 657 Sayılı Kanun'daki durumu net bir şekilde, çalışanların pozisyonlarını net bir şekilde ortaya koyduk. Sayın Başbakanımız da bu konu üzerinde çalışma talimatını verdiler. Biz de şu anda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu işin hükümet ayağı, bir de sivil toplum ve konfederasyonlar ayağı var. Onlar, çalışanları temsil ediyorlar. Onların görüşleri de son derece önemli. Onlarla tartışacak noktaya henüz gelmiş değil. Getirdiğimizde birlikte tartışıp değerlendirip, Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu bir personel rejimini hayata geçirme konusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz.''

Bakan Çelik, teşvikleri kapsayan 5084 Sayılı Kanunun da dönemini tamamladığını ve uzatılmasının söz konusu olmadığını söyledi.

Bu konuyla ilgili sanayiciler ve iş dünyasından eleştiriler geldiğini hatırlatan Çelik, ''Biz de Bakanlık olarak bu konudaki çalışmamızı tamamladık. Bir ön değerlendirme toplantısını yaptık. Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda büyük ihtimalle pazartesi günü Bakanlar Kurulu sonrasında bir değerlendirme yapıp, sonra da kamuoyu ile yeni sistemi paylaşmış olacağız'' diye konuştu.

ÇALIŞMA VE İŞKUR MÜDÜRLÜĞÜ BİNASINI HİZMETE AÇTI

Ziyaretin ardından Çalışma ve İŞKUR İl Müdürlüğü binasının açılış törenine katılan Bakan Çelik, burada yaptığı konuşmada, milletin kendilerine yüzde 50 düzeyinde bir sorumluluk yüklediğini ifade ederek, bu sorumluluk anlayışı ile terör sorununun çözümü noktasında önemli çalışmalar yapıldığını vurguladı.

En önemli problem olarak gördükleri terörden kurtulmak için 75 milyonun mutluluğunu hesap eden bir çalışma içinde olduklarını vurgulayan Çelik, şöyle konuştu:

''Bu milleti üzecek, şehitlerimizi kabirlerinde bir nebze de olsa rahatsız edecek bir uygulamanın, bir çalışmanın içerisinde olmamız kesinlikle söz konusu değildir. Birinci hedefimiz terörü bu ülkenin önünden, gündeminden kaldırmak. Kalkınca neler olacağını göreceksiniz. Bu devlet, bir çok varlığını, imkanını bu terör belasından kurtulmak için harcarken emeğini, gücünü, alın terini buraya teksif ederken, artık, 'dünyadaki gelişme yarışında Türkiye'nin önünde duracak hiç bir güç yoktur' diyebileceğiz inşallah. Onun için, terör belasından kurtulma konusunda çabalarımızı hızlı bir şekilde sonuçlandırma konusundaki gayretlerimizi açık, şeffaf, net bir şekilde kimseden bir şey saklamadan, gizlemeden, net bir şekilde sürdüreceğimizi belirtmek istiyorum.''

Hedeflerinin, dünyada ilk büyük 10 ekonomi arasına girmek olduğuna işaret eden Çelik, ''İşsizliği yüzde 5'e çekme konusunda büyük bir mücadelenin içerisindeyiz. İnşallah 2023'de, Cumhuriyetin kuruluşunun 100. yıl dönümünde Türkiye'yi, işsizlik oranını yüzde 5'e çeken bir ülke noktasına taşıyacağız'' dedi.

İŞSİZİMİZ VAR AMA SORUN MESLEKSİZLİK

Bakan Çelik, 2012 yılında fabrikaların talep ettiği 435 bin işçi talebine cevap verilemediğini vurgulayarak, ''Türkiye'de 2012 yılı içerisinde 435 bin kişiye iş bulamadık. Bizden iş istiyor, Fabrika işçi istiyor, diyor ki, 'şu vasıfta eleman istiyorum, çalıştıracağım, iş hazır', ama biz 435 bin kişiyi bulup da o iş yerlerine gönderemedik. Oysa, işsizimiz var ama sorun, mesleksizlik. Meslek olmadığı, o işi yapacak evsafta eleman olmadığı için o iş talebini cevaplandıramadık'' diye konuştu.

Gençleri, kahve köşelerinden çıkıp, Türkiye İş Kurumu'nun (İŞKUR) kurslarına katılmaya çağıran Bakan Çelik, süresi tamamlanan Toplum Yararına Çalışma Programı kapsamında, Kırşehir'e ek 500 kişilik program açılması talimatı verdiğini bildirdi.

Çelik, konuşmasının ardından, Vali Özdemir Çakacak, Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, AK Parti Kırşehir milletvekilleri Abdullah Çalışkan ve Muzaffer Aslan, İŞKUR Genel Müdürü Nusret Yazıcı, Çalışma ve İŞKUR İl Müdürü Ömer Faruk Akyol ile birlikte binayı hizmete açtı.