BIST 9.465
DOLAR 32,60
EURO 34,80
ALTIN 2.489,48

Çekirdek yutmak apandisite neden olur mu?

Çekirdek yutmak apandisite neden olur mu?

Apandisit apendiks organının iltihaplanması olayıdır. Genellikle akut apandisit diye tıpta isimlendirilir.

Çekirdek yutmak apandisite neden olur mu?

Apandisit apendiks organının iltihaplanması olayıdır. Genellikle akut apandisit diye tıpta isimlendirilir. Tedavisinde acil ameliyat gerektirir. Başka tedavi yolları önerilmez. Ameliyat edilmezse şişerek patlayabilir. Patlarsa karın içine bakteriler yayılır ve bu da apse oluşumu gibi sonuçlara yol açabilir ve tedavisi daha büyük ameliyatlar ve uzun tedavi süreçleri gerektirebilir. Neden genellikle organın içindeki dar kanalın tıkanmasıdır. Bu tıkanmaya çoğunlukla taşlaşmış büyük abdest neden olur. Bazen de hazmedilememiş gıda artıkları, çekirdekler, yabancı cisimler neden olabilir.

Çekirdek yutmak apandisite neden olur mu?

Genellikle ilk şikayet karın ağrısıdır. Bu ağrı göbek çevresinde ve hafifçe karnın üst taraflarında başlar ve yeri tam olarak gösterilemez. Ağrı daha sonra sağ alt karın bölgesine kayar ve bu durumda hasta artık noktasal olarak ağrının yerini gösterebilir. Ayrıca iştah kaybı bulantı-kusma, ateş yükselmesi, idrar yaparken yanma, ishal gibi şikayetlerde ağrıya eşlik edebilir. Hastalar genellikle sakin bir ağrı süreci geçirirler. Fazla hareket etmek istemezler çünkü hareket ağrıyı arttırır.

Çekirdek yutmak apandisite neden olur mu?

Genellikle apandisit teşhisi muayeneyle konulur. Muayeneye ek olarak tanıyı desteklemek için karın ultrasonografisi, bilgisayarlı tomografi, kan ve idrar testleri istenebilir. Ameliyatla tedavi edilir, iltihaplanmış organ kökünden dikişlerle kapatılarak kesilip alınır.

Çekirdek yutmak apandisite neden olur mu?

Ameliyatlar açık ve kapalı olmak üzere iki şekilde yapılabilir. Her iki ameliyatta da yapılan aynı şeydir. Kapalı ameliyatın açık olana göre ciddi avantajları ortaya çıkmıştır. Açık ameliyatlarda sık karşılaşılan ve bazen bela olan yara enfeksiyonu çok nadirdir. Ameliyat sonrası gelişebilen yara yeri fıtıkları hemen hemen hiç olmaz. Hasta çoğunlukla ertesi gün taburcu edilir ve daha hızlı normal hayata ve işine döner.