BIST 10.677
DOLAR 32,22
EURO 34,94
ALTIN 2.418,47
HABER /  POLİTİKA

Çankaya Köşkünde kritik görüşme

Cumhurbaşkanı Gül, geceyarısı yasasının ardından Cemil Çiçek'le karşılıklı tartışan Yargıtay Başkanı'nı Köşk'te kabul etti.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Çankaya Köşk'ünde Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker'i ağırladı.

Gül'ün verdiği bu randevu kulislerde ''Gül, geceyarısı kavgasına arabulucu olacak'' yorumlarıyla değerlendirildi...

Çünkü görüşmenin geçen hafta Gerçeker ile Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek arasındaki "askere sivil yargı" yolunu açan düzenlemeyle ilgili karşılıklı açıklamaların ardından yapılacak olması dikkat çekiciydi.

YARGITAY BAŞKANI 'YASAYA AYKIRI' DEMİŞTİ

Gerçeker "düzenleme Anayasa'ya aykırı" demiş, bu tür değişikliklerin ilgili kurumların görüşleri alınarak yapılması gerektiğini vurgulamıştı.

Yargıtay Başkanı, ayrıca Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de düzenlemeyi onaylarken belirli çekinceler ortaya koyduğuna dikkat çekmişti.

'YARGI BAŞKANLARI HER MİKROFONA KONUŞMAZ'

Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek de "Anayasa'ya aykırılığın tespit edileceği yer Yargıtay değil. Yargı başkanları öyle siyasetçi gibi her mikrofon uzatıldığında konuşmaz" diye konuşmuştu.

Bu sözlerin ardından Gerçeker tekrar Çiçek'e yanıt vererek "Bir yüksek yargı organının başkanı olarak hukuk, demokrasi kurallarına uygun görmediğim bir konuyu elbette ki gündeme getirmek zorundayım. Bu benim hem sorumluluğum hem de yetkim dahilinde" demişti.

ZİYARETİN AMACI FARKLI AÇIKLANDI

Köşk'teki kritik görüşmenin ardından 5 nolu kapıdan çıkan Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Gül'le günlük olaylarla ilgili konuşmadıklarını kaydetti... Gerçeker'in özel kalemi ise ziyaretin amacının Cumhurbaşkanı Gül'ü Eylül ayındaki adli yıl açılışı törenlerine davet etmek olduğunu açıkladı.

Açıklamalar böyle olunca Gül'ün Yargıtay başkanı ile hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek arasındaki geceyarısı gerginliğini yatıştırmak için arabulucu olduğu yorumları da kulislerde kaldı...

Görüşmede, Yargıtay'ın genel sorunlarını ele aldıklarını ifade eden Gerçeker, Yargıtay'ın yapımı planlanan yeni binasının arsasıyla ilgili konuları görüştüklerini kaydetti. Gerçeker, ''Arsa konusunu zaten biliyordu. Yargıtay'ın sorunlarını tekrar kendisine ilettim. Günlük olaylarla ilgili en ufak bir şey konuşmadık'' diye konuştu.