BIST 9.713
DOLAR 32,52
EURO 34,80
ALTIN 2.426,90
HABER /  GÜNCEL

Bu uçak PKK'nın kabusu olacak

Uludere olayı' ders oldu! Türkiye, ABD'den 2 yıllığına 'insanlı' istihbarat uçağı 'King Air 350'yi kiraladı.

Abone ol

Marifetleri saymakla bitmeyen uçak, izlediği görüntüyü 'aynı anda' Ankara'ya ulaştırıyor ve gökyüzünde 'dinleme' yapabiliyor...

Takvim gazetesinin haberine göre Uludere'de yaşanan acı olayın tekrar etmemesi için önemli adımlar atılıyor.

Bölgede teröristlerle sade vatandaşı birbirinden ayırmaya yardımcı olacak istihbarat faaliyetleri güçlendiriliyor.

Bu kapsamda ABD'den kiralanan 5 adet King Air 350 tipi "insanlı" istihbarat uçağından ilki Türkiye'ye teslim edildi.

Peki Heron'lar varken, ANKA'lar yoldayken, İncirlik'te konuşlandırılmış ABD'nin Predator'larından destek sağlanırken King Air'e neden ihtiyaç duyuldu? Bu uçakların diğerlerinden farkı ne?

'ANLIK İSTİHBARAT'

Heron'larla ilgili sorunlar bitmek bilmiyor. Türkiye, İsrail'in kontrolündeki bu uçaklardan istediği verimi alamıyor. Arızalanan uçaklar zamanında onarılıp gönderilmiyor.

İki ülke arasındaki gerilim ve en alt düzeye indirilen askeri işbirliği de dikkate alındığında Heron'ların takviye edilmesi ihtiyacı kaçınılmaz görünüyor.

İşte bu yüzden Türkiye yeni arayışa girdi. ABD'den Predator desteği istendi. Ancak onların kontrolü de ABD'nin elinde. Üsleri İncirlik ama bilgiler gerçek zamanlı ulaşmıyor. Yani "anlık istihbarat" mümkün olamıyor. ANKA'lara gelince... Türkiye'nin ilk yerli istihbarat uçağı olacak. Ama faaliyete geçmesi 2 yılı bulacak. İşte bu 2 yıllık sürede elimizdeki Heron'ları ABD'den kiraladığımız King Air uçakları ile takviye edeceğiz. Gelelim kiralanan uçağın Heron ve Predator'lardan farkına...

Avantajlardan en önemlisi "sinyal istihbaratı" yapabilme özelliği. King Air 350'nin MC-12 tipi, sinyal istihbarat (SIGINT) sistemi kullanarak, bulunduğu bölgedeki tüm elektronik haberleşmeleri; her türlü telefon ve telsiz konuşmalarını dinleyebiliyor.

Bu özellik MİT'i de cezp etmiş durumda. Zaten MİT için ayrıca özel bir uçak kiralanması planlanıyor. Ankara'daki Genelkurmay Elektronik Sistemleri'ni devralan MİT, dinleme konusunda büyük bir güce sahip olmuştu.

Gelecek uçakların MİT'in "sinyal istihbaratı" konusundaki gücünü artırmaya ciddi katkı sunması bekleniyor.

HIZLI OPERASYON

King Air uçağının "hızlı operasyon"a katkı sağlayacak bir başka özelliği var. "Real time" istihbarat akışı.

Bir başka deyişle, alınan görüntü ve ses istihbaratının anında Ankara'ya ulaştırılması. Milli Savunma Bakanlığı eski Genel Sekreteri, Emekli Kurmay Albay Ümit Yalım anlatıyor:

King Air uçakları ile "real time" istihbarat akışı sağlanacak. Yani gerçek zamanlı akış. İzlenen bölgeden alınan görüntüler aynı anda hem Batman'daki yer istasyonuna, hem de Ankara'ya ulaştırılacak. Böylece karar vericilerin hızlı hareket etmeleri sağlanacak. Yani uçaktaki pilot ne görüyorsa, Ankara'daki karar mercileri de aynı anda o görüntüye ulaşabilecek. Heron'larda sadece uçağın kalktığı Batman'daki istasyona anlık bilgi gönderiliyor, Ankara'ya oradan aktarma yapılıyordu. Çift motorlu bu uçaklar 7-8 saat uçuş yapabiliyor. Yani günde 3 uçakla 24 saat, gece-gündüz izleme ve dinleme mümkün. King Air uçakları Heron ve Predator'lara göre çok daha geniş bir alanı izleyebiliyor. Teröristlerin yapmış olduğu telefon ve telsiz görüşmelerini "elektronik karıştırma" uygulayarak engelleyebiliyor.

IRAK'TA GÖREV YAPTI

Türkiye'nin elinde artık Predatorlar'dan daha fazla ekipman taşıyan, daha geniş görüş alanına ve operasyon kabiliyetine sahip bir uçak var. ABD Kara ve Deniz Kuvvetleri'nde de bulunan King Air 350; cephe gözleme ve taarruz görevlerinde tercih ediliyor. Bu uçağın Irak operasyonunda da kullanıldığı bildiriliyor. Yani King Air'ler bölgeye yabancı değil!...

SİLAHIN MARKASINI GÖRÜYOR

Acil" koduyla göreve başlayan "King Air 350", yaklaşık 10 km. yüksekliğe kadar çıkabiliyor. "İnsanlı" uçak, teröristlerin elindeki silahın markasına kadar "odaklanma" özelliği taşıyor