BIST 9.619
DOLAR 32,60
EURO 34,88
ALTIN 2.497,73
HABER /  GÜNCEL

BP'de patron istifa edecek iddiası

İngiliz petrol şirketi BP'nin patronu Tony Hayward'ın birkaç günü içinde görevinden istifa edeceği ileri sürüldü.

Abone ol

İngiliz Sunday Telegraph gazetesinin iddiasına göre Meksika Körfezi'ndeki çevre kirliliğini yönetmede ağır şekilde eleştirilen Hayward'ın, Salı günü altı aylık şirket bilançosunun açıklanmasından önce istifasını vermeye kararlı olduğu belirtildi.

Bir başka İngiliz gazetesi Times da Çarşamba günü, BP genel müdürünün 10 gün içinde "şirketin iyiliği için" görevinden istifa edeceğini yazmıştı.

Bu arada, Meksika Körfezi'nde çevre felaketine neden olan hampetrol sızıntısını tamamen durdurmak için yürütülen ve bölgede etkili olan tropikal Bonnie fırtınasının hızını kaybetmesi dolayısıyla ara verilen çalışmalara yeniden başlandı.

Fırtınanın etkisini yitirmesinin ardından petrol kaçağının tamamen durdurulması amacıyla yeni bir derivasyon kuyusunun açılması çalışmaları için bir sondaj platformu, kaçağın bulunduğu yere yeniden getirildi.

BP yetkilileri, 5 gün içinde kuyudaki sızıntıyı tamamen durdurmak için yeni bir girişimde bulunmayı öngörüyorlar.

İngiliz şirketi mühendislerinin üzerinde günlerdir çalıştığı ve "static kill" adını verdikleri bu operasyonda, kaçağın bulunduğu kuyuya bir su ve katı madde karışımı verildikten sonra alanın çimentoyla tamamen kapatılması
amaçlanıyor.

Okyanusa Nisan sonundan beri her gün milyonlarca litre hampetrol karışmasına yol açan petrol kuyusu, üzerine konan bir kapak sayesinde bir haftayı aşkın süredir geçici olarak kapatılmış durumda bulunuyor.

BP, "static kill" dışında, Amerikan tarihinin en kötü çevre kirliliğine neden olan kuyuyu tamamen kapatabilmek için iki derivasyon kuyusu açma seçeneğine de sahip bulunuyor.

Bunun için çalışan "Development Driller 3" sondaj platformu, fırtına dolayısıyla bölgeden güvenli bir yere götürülmüştü.