BIST 9.940
DOLAR 32,44
EURO 34,80
ALTIN 2.446,26

BES maaştan ne kadar kesilecek çıkmak için ne yapmalıyım?

BES maaştan ne kadar kesilecek çıkmak için ne yapmalıyım?

Bireysel Emeklilik (BES) kesintisi ne kadar olacak? Bireysel emeklilik BES para iptali ve para iadesi nasıl oluyor? BES kesintisini kim ödüyor patron mu ben mi? Bes zorunlu mu çıkabilir miyim ne yapmalıyım?

BES maaştan ne kadar kesilecek çıkmak için ne yapmalıyım?

Uzun süredir konuşulan zorunlu BES dönemi 1 Ocak 2017 tarihi itibariyle başladı. Bireysel Emeklilik Sistemi gereği çalışanların maaşlarından belli oranlarda kesintiler yapılmaya başlandı. Dün gece de ilk BES kesintisi oldu. Peki kimin maaşından ne kadar kesilecek, bu parayı patron mu yoksa çalışan mı ödeyecek, sistemden çıkmak isteyen ne yapacak nereye başvuracak? Bütün bu soruların yanıtlarını sizler için derledik. Öncelik BES kesintisinin istisnasız çalışan herkesten yapıldığını belirtelim. Bunu da patron ödemiyor sizin maaşınızdan kesinti oluyor. BES kesintisi de maaşınıza göre belirli bir oranda oluyor. İlk ay herkesten kesilen BES'ten geri çıkmak ve o kesintisinin iadesini almak mümkün. Bunun için yapmanız gerekenleri de size aktaracağız. İşte yeni BES kesintileri ve bilmeniz gerekenler.

BES maaştan ne kadar kesilecek çıkmak için ne yapmalıyım?

BES maaştan ne kadar kesilecek? Asgari ücret kesintisi kaç lira? Bireysel emeklilik primi asgari ücretliler için 50 lira civarında bir kesinti getirdi. Primler maaşa göre belirleneceği için, yüksek maaş alan yüksek prim ödeyecek. Her yıl başındaki maaş artışına göre, primler de yükselecek. 50 lira ödeyen asgari ücretlinin maaşındaki değişim şöyle olacak; - Yılda 600 lira kesinti yapılacak - Sisteme girişte bir kereye mahsus 1000 lira devlet desteği - Her ay yüzde 25'ten toplam 150 devlet desteği - Yıl sonunda toplam birikim: 1750 TL (Yılda yaklaşık 3 kat kazandıracak)

BES maaştan ne kadar kesilecek çıkmak için ne yapmalıyım?

Kimin maaşından ne kadar kesilecek? -2 BİN LİRA MAAŞ ALANDAN NE KADAR KESİLECEK? : Aylık prime esas kazancınız, 2.000 liraysa, maaşınızdan aylık 60 lira kesilecek. Bu da yıllık 720 lira kesilmiş olacağı anlamına geliyor. -3.500 LİRA ALAN NE KADAR ÖDEYECEK? : Aylık kazancınız 3.500 liraysa, maaşınızdan aylık 105 lira alınacak. Yıla vurulduğunda toplam kesinte 1.260 lira olmuş olacak. -5 BİN VE 7.500 LİRA MAAŞ ALAN NE KADAR ÖDEYECEK? : Aylık kazancınız, 5.000 liraysa, maaşınızdan her ay 150 lira kesilecek. Maaşınız, 7.500 liraysa, her ay otomatik katılım için sizden 225 lira, yıllık da 2.700 lira kesilecek. -EN YÜKSEK PRİM NE KADAR? : Otomatik katılım için aylık en yüksek kesilecek tutar ise, 321 lira ki, bu da 10.705 lira aylık alanlar için geçerli. Eğer aylık maaşınız 15 bin liraysa, sizden 450 lira (prime esas kazancının yüzde 3) değil, 321 lira kesinti yapılacak.

BES maaştan ne kadar kesilecek çıkmak için ne yapmalıyım?

Peki bu ödemeler yıl bazında kaç lira olacak ve devlet ne kadar katkı sağlayacak. Gelin o rakamlara da bakalım. Maaşından 50 lira kesilen asgari ücretlinin durumu: - Yılda 600 lira kesinti yapılacak - Sisteme girişte bir kereye mahsus 1000 lira devlet desteği - Her ay yüzde 25'ten toplam 150 devlet desteği - Yıl sonunda toplam birikim: 1750 TL (Yılda yaklaşık 3 kat kazandıracak)