BIST 9.089
DOLAR 32,38
EURO 35,00
ALTIN 2.326,09
GÜNCEL

Başbakan 23 Nisan oturumunda konuştu

TBMM'nin açılışının 97. yıl dönümünde Başbakan Binali Yıldırım önemli açıklamalarda bulundu.

Başbakan Yıldırım, ikinci kez kürsüye geldiğinde şunları söyledi:
Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın 97. Yıldönümünü idrak derken böyle bir tartışmanın içinde olmak istemedikçe ancak bazı doğruların bilinmesi adına söz aldım. Bir kere Sayın Başkan, başkan yardımcısının vekalet etmesini demokratik bulmadığını ifade ediyor. Bu hali hazırda bizim anayasamızda da mevcuttur. Sayın Numan Kurtulmuş başbakan yardımcısı olarak tayin edildiğinde milletvekili değildi ve başbakana vekalet etti. Seçilmemişti. Milletvekili değildi vekalet etti.

Bizim anayasamızda bakanların meclis içinden olabileceği gibi meclis dışımdan da atanabileceğine yönelik açık hüküm vardır. Vekalet meşruiyet aslından cumhurbaşkanın seçilmesiyle oluşmuştur. Yürütme görevini yapan cumhurbaşkanı vekaletini istediği çalışma arkadaşlarından birine verebilir.


İkinci husus meclisin feshedilmesi meselesidir. Kampanya boyunca böyle bir şey olmadığını karşılıklı seçimleri yenilemek meselesi olduğunu anlattık. Bu kadar açıktır. Bu meclis 2 sefer feshedilmiştir. Biri 1960 diğeri, de 1980'de. 15 temmuzda 'da feshetmeye çalıştılar derslerini aldılar. Çünkü milli irade onlara geçit vermedi.

Sitene Ekle