BIST 10.400
DOLAR 32,11
EURO 34,92
ALTIN 2.413,39
HABER /  GÜNCEL

Başarı için inanmak şart

ÖSS'de yüksek başarı beklentisinin, öğrenciler üzerinde olumsuz etki yapabileceğine dikkat çeken psikolog Ferahim Yeşilyurt, öğrencilerden başarıya inanmalarını istedi.

Abone ol

İnternational Hospital Hastanesi psikologu Ferahim Yeşilyurt, ÖSS'de yüksek başarı beklentisinin öğrenciler üzerinde olumsuz etki yaptığını belirterek, öğrencilere sınava başarılı olacaklarından emin bir şekilde girmelerini tavsiye ediyor. Öğrenciler üzerinde yapılan bir araştırmanın, sınav kaygısı yaşayan her beş öğrenciden birinin başarısız olduğunu ortaya koyduğunu ifade eden Yeşilyurt, kaygı ve stresin öğrencilerin sahip olduğu bilgi potansiyelini ortaya koymasını engellediğini kaydetti. ÖSS'de başarının anahtarının 'inanmak' olduğuna dikkat çeken Yeşilyurt, "Sınav kaygısı yüksek olan öğrenciler sadece sınavlarda düşük puan almakla kalmayıp, daha sonra seçecekleri mesleklerinde de başarısız olurlar. Düşünsel yeteneklerini yeterince ortaya koyamayan bu kişiler, hayatlarında rekabetin daha az yaşandığı mesleklere yönelirler"dedi.

Negatif duygulardan kurtulun

Sınav kaygısını azaltmak için öğrencilere tavsiyelerde bulunan psikolog Yeşilyurt, öğrencilerden ÖSS'ye hazırlandıkları dönemde, kaygılara hoşnutluklarla cevap vermelerini, ekstra sorunlar edinmekten kaçınmalarını, zamanlarını iyi planlayarak, beslenme ve uyku düzenlerine dikkat etmeleri gerektiğini ifade etti. ÖSS stresinin öğrenciler üzerinde bazen aşırı hareketlilik, bazen de durgunluk meydana getirdiğine işaraet eden Yeşilyurt, "Öğrenciler sınavın yaklaştığı günlerde, daha çok ders çalışmak yerine, fizik aktivitelerini artırarak, eğlenceli sporlar yapmalarında yarar olacaktır" diye konuştu. Sınav öncesi öğrencilerin kendisine daha çok, 'Kullanmakta olduğum ilaçları bırakmalı mıyım?' sorusunu yönelttiklerini ifade eden Yeşilyurt, bu konuda da şunları söyledi: "Sınavdan birkaç gün önce, psikiyatrik bir ilaca başlamak, sınav sırasında beklenmedik bir etki yapabilir. Ancak daha önceden kullanılan ilaçların bırakılmasına gerek yoktur. Bu dönemde uyku düzeninin iyi ayarlanması, aşırı şekerli gıdalar almak yerine, düzeli beslenme, B vitaminine ağırlık vermek başarıyı artırır".

Deneme sınavları adaylar için fırsat

Zirve Dergileri Rehberlik Bölümü Yayın Yönetmeni Hakan Baykal, ÖSS'nin yaklaştığı şu günlerde, öğrencilerin eksikliklerini, hatalarını görerek, bunları giderme yollarını arama açısından deneme sınavlarının büyük önem arzettiğini söyledi. Öğrencilerin, ÖSS'ye hazırlanırken piyasadaki güvenirliliği ispatlanmış yayınlardan faydalanmalarının önemine değinen Baykal, "Öğrenciler nitelikli deneme sınavlarını tercih etmelidirler. Kalitkesiz ve zorluk düzeyi yüksek olan sınavlar hem ölçü olmaktan uzak, hem de öğrencinin alacağı kötü sonuçla, moral bozucu olacaktır" dedi. Geniş tecrübesiyle bugüne kadar binlerce öğrencinin ÖSS'yi kazanmasına katkı sağlayan Güvender Yayınları'ndan çıkan, 'Çözümlü 16 Deneme Seti'ni öğrencilere tavsiye eden Baykal, toplam iki setten oluşan 31 deneme sınavının yer aldığı yayının, hedeflerine ulaşmada ÖSS adaylarına yardımcı olacağını kaydetti.

Haber: Oktay Mehmet
Kaynak: