BIST 9.916
DOLAR 32,51
EURO 34,90
ALTIN 2.441,24
HABER /  DÜNYA

BARIŞ SÜRECİ TERÖR MAĞDURU KÖYLÜLERE UMUT OLDU

Ağrı’nın Taşlıçay ilçesinde terörden dolayı köylerini boşaltarak Iğdır’a yerleşen aileler, barış sürecinde umutlu olduklarını ve köylerine g...

Abone ol

Ağrı’nın Taşlıçay ilçesinde terörden dolayı köylerini boşaltarak Iğdır’a yerleşen aileler, barış sürecinde umutlu olduklarını ve köylerine geri dönmek istediklerini söyledi.
Ağrı’dan 20 yıl önce köylerini terk ederek Iğdır’ın Kışla Mahallesi’ne yerleşen Tanyeli köyü ile Kayalık, Yaylacık, Adakent ve Arka mezra sakinleri, tekrar kendi köylerini geri dönüp orada yaşamak istiyorlar. Terör olaylarından dolayı köylerini boşaltmak zorunda kaldıklarını, şu anda köylerindeki evlerinin kullanılmaz halde olduğunu ifade eden köylüler, barış süreciyle birlikte kendilerine imkan verilmesi durumunda köylerine dönmek istediklerini belirttiler.
Köy sakinleri adına gazetecilere açıklama yapan Kemal Artan, Türkiye’de bir barış sürecinin başlatıldığını anımsatarak, süreçten faydalanıp kendi köylerine gitmek istediklerini söyledi. 1992-1993 yılları arasında terör olaylarından dolayı köylerini terk etmek zorunda kaldıklarını anlatan Artan, ’’Biz o yıllar arasında köyümüzden ayrıldık. Başka çaremiz olmadığı için Iğdır’a yerleştik. O dönem 5 tane köy bu şekilde terk edildi ve köy sakinleri şehre yerleşmek zorunda kaldı. Bu köylerde 500’e yakın nüfus vardı. Bu insanların hepsi köylerini terk etmek zorunda kaldı. Terk edilen köyler harabe olmuş durumda. Biz köyümüze geri dönmek istiyoruz. Ancak köyde ev yapacak durumumuz olmadığı için devletten destek istiyoruz’’ dedi.

’’BARIŞ SÜRECİ BİZİM İÇİN BİR UMUT OLDU’’
Ülkede devam eden barış sürecinden faydalanıp köylerine dönmek istediklerini kaydeden Artan, ’’Ülkemizde şu an devam eden bir barış süreci var. Bu süreç bizim için umut oldu. Bizde bu süreçten faydalanmak istiyoruz. Mesleğimiz hayvancılık ve tarım yapmaktır. Köyümüze gidip asıl işimizi yapmak istiyoruz. Şehirde boş oturacağımıza köyümüze gidip tarım ve hayvancılık yapmak istiyoruz” diye konuştu.

“ IĞDIR VE AĞRI VALİLİĞİ BİZE SAHİP ÇIKSIN”
Daha önce Ağrı Valiliği’ne defalarca dilekçe yazdıklarını anlatan Artan, “Daha önce Köye Dönüş Yasası’ndan faydalanmak istedik, fakat faydalanamadık. Dilekçelerimiz dikkate alınmadı. Devletimizden, hükümetimizden istediğimiz bize destek verilsin. Köyümüze konut yapılırsa, köyümüzde kalıp hayatımızı orada sürdürmek istiyoruz. Çocuklarımıza bir gelecek hazırlamak için köyümüzde yaşamak istiyoruz. Biz toplam 5 köy ve yaklaşık 500 nüfusa sahibiz. Barış süreci ile her şeyin daha güzel olacağına inanıyoruz. Tek istediğimiz, devletimiz bize gerekli desteği sağlasın. Biz köylerimize dönmek istiyoruz’’ şeklinde konuştu
Köy sakinlerinden Güneş Padak ise, eşinin mesleği olmadığından şehirde yaşamaktan güçlük çektiklerini, köylerindeki yıkık olan evlerinin yapılması durumunda köylerine dönerek topraklarını işlemeyi ve çiftçilik yapmayı istediklerini belirtti.
(İHA)