BIST 9.080
DOLAR 32,33
EURO 35,08
ALTIN 2.309,84
POLİTİKA

Bakan Ağbal'dan Kılıçdaroğlu'na 'asgari ücret' cevabı

Maliye Bakanı Naci Ağbal CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun asgari ücretle ilgili vaadi hakkında çarpıcı açıklamalarda bulunarak kendisine bir de çağrıda bulundu.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, "Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'nu vatandaşı aldatmamaya çağırıyorum. Samimi olmaya, dürüst olmaya çağırıyorum. Burada rakamlar ortada. Eğer gücü yetiyorsa bu rakamların karşısına rakam koyar." dedi.

Ağbal, Afyonkarahisar'da, Ticaret ve Sanayi Odasında iş adamlarıyla yaptığı toplantının ardından gazetecilerin sorularını cevapladı.

Bir gazetecinin, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun asgari ücretle ilgili vaadini sorması üzerine Ağbal, bu açıklamayı ve bir iş adamının buna gösterdiği tepkiyi duyduğunu söyledi.

"KILIÇDAROĞLU, DOĞRU OLMAYAN BİR ŞEY SÖYLÜYOR" Ağbal, aradaki farkın nereden karşılanabileceği, kamuya gelecek maliyeti ile yapılmak istenenin gerçekle uyuşmadığını belirterek, şöyle devam etti: 

"Kılıçdaroğlu anlaşılıyor ki vergi mevzuatından uzak kalmış. Şu anda asgari ücretli üzerindeki gelir vergisi oranı yüzde 25 değil, yüzde 15. Bu da nominal vergi oranı. Asgari geçim indirimi uygulaması vergi oranlarını efektif olarak önemli ölçüde aşağı çekiyor. Bir asgari ücretli bordro hesabında yüzde 15 hesaplansa da asgari geçim indirimi tutarları da bundan düşülüyor. Evli ve çocuk sahibiyse çocuk sayısı arttıkça ödediği vergi düşüyor. Bugün Sayın Kılıçdaroğlu, doğru olmayan bir şey söylüyor. Asgari ücret üzerindeki gelir vergisi oranı yüzde 25 değil, yüzde 15."

Yıl içinde net asgari ücretin değişmemesi ve yaşanacak artışları da telafi edecek bir düzenleme yaptıklarını anlatan Ağbal, "Eylül-ekim aylarında ücret toplam artsa bile 'yüzde 15 nominal vergi geçmesin' diye devlet olarak biz vergimizden vazgeçtik. Nominal vergi 15, Kılıçdaroğlu 25 diyor, yok öyle bir şey." diye konuştu.

Ağbal, AK Parti’nin getirdiği düzenlemeyle asgari geçim indiriminde hesaplanan vergiden, asgari geçim indirim tutarlarının düşüldüğünü belirterek, buna göre bekar bir asgari ücretli çalışanın vergisinin, yüzde 5,3’e düştüğünü kaydetti.

Sitene Ekle
Etiketler