BIST 9.717
DOLAR 32,49
EURO 34,90
ALTIN 2.437,16

Aylara verilen isimler nereden geliyor?

Aylara verilen isimler nereden geliyor?

Temmuz ve Ağustos aylarının art arda 31 gün olmasının nedeni bir kıskançlık hikayesine dayanıyor.

Aylara verilen isimler nereden geliyor?

Zamana isim vermek eski dönemlerde yaşamış krallar için önemli bir mevzu olmuştur. Bunun yanında çok belli olmasa da takvim denilen şey gayet siyasetle bağlantılı bir olgudur. Örneğin Cumhuriyet öncesinde Hicri Takvim kullanırken sonrasında Miladi Takvim kullanmaya başlamamız gibi. Bir diğer örnek olarak da Kuzey Kore'nin tüm dünyadan bağımsız bir takvimi kullanmasını gösterebiliriz. Bugün bizim kullandığımız ayların isimlerinin nereden geldiğini sizler için listeledik. Türkçe Ocak kelimesi kışın evlerde ateş yakılan ocaklara ithafen konmuştur. İngilizce January ise adını Roma kapı 'tanrısı' Janus'tan alır.

Aylara verilen isimler nereden geliyor?

“Şubat” kelimesi Süryanicedir. “February” kelimesi ise Roma'nın arınma 'tanrısı' Februus'tan gelmektedir. Şubat ayının 4 yılda bir de 29, geri kalan yıllarda 28 gün olmasının nedeni dönemin iktidar ilişkileri ile ilgilidir. Roma İmparatoru Julius Caesar kendi ismini verdiği Temmuz(July) ayının diğer aylardan fazla gün olmasını ister ve Şubat ayından 1 gün alır. Sonradan Roma'nın başına geçen imparator Augustus, kendi ismini verdiği Ağustos ayının da 31 gün olmasını ister. Bundan dolayı garibim Şubat ayından bir gün daha alınır. Miladi Takvim'de 1 yıl 365 gün 6 saat olduğu için de 4 senede bir Şubat ayına bir gün eklenir.

Aylara verilen isimler nereden geliyor?

Antik Roma'da Mart ayının adı, Roma Savaş Tanrısı "Martius" idi ve bu ayın savaşa başlamak için şanslı bir zaman olduğu kabul edilirdi. Ocak ve şubat ayları, savaşmak için uygun olmadıklarından Roma takviminin ilk ayı Mart ayıydı. Sonradan Julius Caesar döneminde ayların dizilişi günümüzdeki halini aldı.

Aylara verilen isimler nereden geliyor?

Nisan sözcüğünün Farsça ve Sümerceden geldiği söylenebilir. April ise Latince'de (açmak) anlamına gelen aperireden gelir. Çiçeklerin açmasına ithafen bu ismin konulduğu düşünülüyor.