BIST 10.677
DOLAR 32,22
EURO 34,94
ALTIN 2.418,47
HABER /  DÜNYA

Avrupadan Ankara’ya uyarı

Avrupa Konseyi, Kıbrıslı Rum Myra Ksenidis-Arestis için hükmedilen 885 bin Euro’yu ödemeyen Ankara'yı uyardı.

Abone ol Avrupa Konseyi, AİHM’de Türkiye’ye karşı açtığı mülkiyet davasını kazanan Kıbrıslı Rum Myra Ksenidis-Arestis için hükmedilen 885 bin Euro’yu henüz ödememiş olan Ankara’yı, bu miktarın davacıya derhal ödenmesi konusunda uyardı.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi(AİHM), kararlarının uygulanışının denetiminden sorumlu Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi tarafından alınan ara kararda, mahkemenin 7 Aralık 2006 tarihinde hükmettiği 800 bin Euro maddi ve 50 bin Euro manevi tazminat ile 35 bin Euro’luk mahkeme masrafının Ankara tarafından davacıya hala ödenmediğine işaret edildi. Ankara’ya AİHM kararlarını yerine getirme yükümlülüğünü hatırlatan Bakanlar Komitesi, söz konusu miktarın faiziyle davacıya derhal ödemesini istedi. Komitenin konuyu Mart ayında Strasbourg’da düzenleyeceği insan hakları gündemli toplantıda yeniden ele alması bekleniyor.

Ankara’nın davacıya tazminatını ödememiş olmasının ardında, KKTC’de Rumların mülkiyet talepleri için oluşturulan Taşınmaz Mal Komisyonu konusunda AİHM’nin net olmayan tavrı yatıyor.

AİHM, Ksenidis-Arestis davasının tazminata ilişkin bölümü hakkında 12 Temmuz 2006 tarihinde açıkladığı kararında, davacıya, talep ettiği 2 milyon Euro yerine, KKTC’deki Taşınmaz Mal Komisyonu tarafından önerilen 850 bin Euro tazminat ve 35 bin Euro mahkeme masrafı ödenmesine hükmetmişti. Karar o dönem AİHM’nin Taşınmaz Mal Komisyonu’nu Rumların mülkiyet davaları için iç hukuk yolu kabul etmeye başladığı şeklinde değerlendirilmişti.

Ancak mahkemenin o tarihten bu yana Demades ve Tymvios adlı diğer iki Rum vatandaşının davasında değişik yorumlar içeren kararlara imza atması, gerek Ankara gerekse Rum Kesimi’nde kafaları karıştırdı. Rum Yönetmi, AB Komisyonu’nun son Türkiye ilerleme raporunda Ankara ile mülkiyet takasını kabullenen Rum vatandaşı Michael Tymvios davasını referans göstermesini, 7 Kasım 2008 tarihinde yayımladığı bir bildiriyle “Bu konu AB Komisyonu’nun yetki alanını aşar” ifadesiyle eleştirmişti.