BIST 14.353
DOLAR 46,86
EURO 53,52
ALTIN 6.158,92
HABER /  GÜNCEL

Ankara'daki mehterli karşılama, komşuyu rahatsız etti: Türkler geliyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'i Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde mehter marşı eşliğinde karşılaması Yunan basınında geniş yankı uyandırdı. Bazı Yunan medya kuruluşları kararı 'sembolik mesaj' ve 'provokasyon' olarak yorumlarken, ‘diplomatik teamüllere aykırı’ olduğu iddiasını gündeme taşıdı.

Abone ol

ANKARA'da düzenlenen 36. NATO Liderler Zirvesi kapsamında çok sayıda devlet ve hükümet başkanı bir araya geldi. Zirve için Türkiye'ye gelen liderler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından çeşitli temaslarda ağırlandı. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirilen resmi karşılama törenlerinde yaşanan bir an ise Yunan basınının gündemine oturdu.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen ve liderler ile eşlerinin katıldığı resmi yemekte Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Emine Erdoğan, konuk devlet ve hükümet başkanlarını Cumhurbaşkanlığı Ana Binası merdivenlerinde karşıladı. Tören sırasında Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in mehter marşı eşliğinde karşılanması dikkat çekti

"TÜRKLER GELİYOR"

Karşılama töreni kısa sürede Yunan medyasında geniş yer buldu. Yunan basınında karşılamaya ilişkin farklı yorumlar yer aldı. Yunan haber ajansı NTD News, Miçotokis’in Külliye’deki karşılamasına ilişkin "Türkler, Miçotakis'i mehter marşıyla karşıladı. Verilmek istenen mesaj açık ve netti. Çünkü bu marşın sonunda 'Türkler geliyor' deniliyor." İfadelerine yer verdi.

Ankara'daki mehterli karşılama, komşuyu rahatsız etti: Türkler geliyor - Resim: 0

YUNAN BASINI RAHATSIZ ‘CEDDİN DEDEN’ MARŞINDAN RAHATSIZ OLDU

Greek City Times ise resmi karşılamada Osmanlı dönemine ait "Ceddin Deden" marşının çalınmasını eleştirilere neden olduğunu belirtti. Haberde, bazı yorumcuların bu kararı "milliyetçi bir tahrik" olarak nitelendirdiği, hükümet başkanlarının resmi ziyaretlerinde geleneksel olarak ev sahibi ve misafir ülkenin milli marşlarının çalındığı, bu uygulamanın dışına çıkılmasının ise ‘diplomatik teamüllere aykırı’ bulunduğu öne sürüldü.

Yunan yerel basınında yayımlanan bazı haberlerde ise mehter marşının bilinçli bir tercih olduğu, bunun Atina'ya yönelik sembolik bir mesaj içerdiği savunuldu. Bazı yorumlarda söz konusu karşılamanın "provokasyon" niteliği taşıdığı ileri sürülürken, bazı yayın organları ise yaşananların 'iki ülke arasındaki hassas dengeler açısından dikkatle değerlendirilmesi gerektiğini' yazdı.